Evenimentul Zilei > Actualitate > Averea-acordeon a lui Voiculescu: 50.000 € profit pe zi, în mandatul lui Şereş
Averea-acordeon a lui Voiculescu: 50.000 € profit pe zi, în mandatul lui Şereş

Averea-acordeon a lui Voiculescu: 50.000 € profit pe zi, în mandatul lui Şereş

Grivco SA a obţinut profituri de zeci de milioane de euro din afacerile cu energie, cât timp ministru al Economiei a fost omul de casă al lui Felix.

Perioada în care afacerile grupului lui Dan Voiculescu au prosperat fără seamăn coincide cu cea în care Codruţ Şereş a fost ministru al Economiei.
"Evenimentul zilei" a semnalat, în articolele anterioare, că SC "Grupul Industrial Voiculescu şi Compania" (Grivco) a fost unul dintre "băieţii deştepţi din energie".
Prezentăm astăzi cifrele care arată că firma lui Voiculescu a obţinut, în 2006, cât era Şereş ministru, profituri nete de 50.000 de euro pe zi.

Plecarea lui Şereş, în decembrie 2006, nu s-a simţit imediat. Abia din 2009, după ce afacerea cu energie a Grivco a început să se contracte serios, Dan Voiculescu a dat frâu liber ocărilor asupra statului-tâlhar care l-a îmbogăţit.
"Bişniţă" cu energie, de-a doua zi după alegeri
În 2003, cifra de afaceri a Grivco a fost de 56,77 milioane de lei, iar profitul net puţin peste 4,34 milioane de lei.
În 2005, imediat după alegerile din 2004 şi numirea lui Codruţ Şereş ca ministru al Economiei, grupul Grivco s-a reprofilat pe comerţul cu energie electrică şi a crescut apoi ca voinicul din poveste.
Grupul Voiculescu a hotărât să se ocupe de comerţul cu energie a doua zi după alegerile parlamentare, din 2004, 29 noiembrie: "Se completează obiectul de activitate al societăţii cu: Distribuţia şi comercializarea energiei electrice".
O lună mai târziu, Codruţ Şereş, ales senator pe listele partidului lui Voiculescu, a fost numit ministrul Economiei în guvernul Tăriceanu.
După acel moment, averea grupului Voiculescu a crescut foarte mult, iar senatorul a intrat în grupul celor numiţi de presă "băieţii deştepţi ai energiei".
Firma sa a avut parte de o serie de contracte avantajoase încheiate cu unităţi subordonate ministerului Economiei, condus de Şereş.
Contracte preferenţiale
Compania condusă de Voiculescu a făcut bani frumoşi din intermedierea curentului electric între producătorii de energie (proprietatea statului, aflaţi sub autoritatea lui Şereş) şi consumatorii de energie, unităţi tot de stat.
"Grivco avea contract de furnizare de energie electrică la metrou, pe care o lua de la Hidroelectrica, de parcă metroul nu putea să îşi ia singur de la Electrica, de la Hidroelectrica, de la Termoelectrica. Grivco făcea pe intermediarul", a declarat, într-o emisiune televizată, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor, dar şi al Economiei.
Grupul Industrial Voiculescu & Co a cumpărat, ieftin, de la Rovinari, doar energie produsă în zilele lucrătoare, pe care o putea vinde imediat, cererea fiind foarte mare.
Firma magnatului Antenelor s-a ferit însă să cumpere energia produsă noaptea sau la sfârşit de săptămână, deoarece aceasta nu era "cerută" de consumatori şi era mult mai greu de vândut.
Partidul Conservator, acuzat că a controlat piaţa energiei
Anul 2006 a marcat însă primele mari dezvăluiri care au avut ca obiect favorizarea grupului Grivco de către ministrul Şereş. Pe 14 iunie 2006, secretarul de stat Ionel Manţog, membru în consiliile de administraţie ale complexurilor energetice Rovinari şi Turceni a declarat că Grivco, compania preşedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu, era una dintre companiile care cumpără şi revând energie de la complexurile energetice.
Manţog, la rândul lui un personaj controversat, a afirmat că Partidul Conservator (PC) a avut controlul absolut al pieţei de energie electrică, precum şi a doi producători care aveau preţuri mai mici decât cele practicate de complexurile energetice.
Pe 1 iunie 2006, mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a ieşit din afacere, cel puţin pe hârtie, donându-şi pachetul de 76,5% din acţiuni fiicelor sale, Camelia şi Corina.
MOGULUL KILOWAŢILOR
Profit net de 50.000 de euro pe zi
Documentele oficiale ale Grivco, aflate în posesia "Evenimentului zilei", atestă că afacerile Grupului Voiculescu au crescut fără precedent în mandatul ministrului Şereş (decembrie 2004 – decembrie 2006), datorită comerţului cu energie electrică.
În 2003, cifra de afaceri a Grivco a fost de 56,77 milioane de lei, ponderea principală fiind cea a afacerilor cu cocs petrolier (rol important în industria aluminiului şi cea a oţelului).
Începând din 2005, comerţul cu energie a devenit principala activitate a Grivco, dar firma a declarat că acesta este noul obiect de activitate principal abia în 2008, al patrulea an de prosperitate din kilowaţii românilor.
Contractele încheiate după alegerile din 2004 i-au asigurat firmei controlate de liderul Partidului Conservator profituri grase până în anul 2009.
Câştigul din 2006 depăşeşte cifra de afaceri din 2003
Vârful a fost înregistrat în 2006, al doilea an de mandat al lui Şereş, în care firma lui Voiculescu a obţinut un profit net (de băgat în buzunar) de 65 milioane de lei, mai mare decât cifra de afaceri din 2009.
Aceasta înseamnă peste 18 milioane de euro, adică 50.000 euro în fiecare zi, în anul în care ponderea afacerilor cu energie a fost de 78% din cifra de afaceri a grupului Voiculescu.
Partidul Conservator a părăsit guvernarea după doi ani, pe 4 decembrie 2006, dar contractele încheiate de Grivco pe energie au continuat să producă "gras", potrivit datelor financiare, inclusiv în 2008, când Grivco a obţinut un profit net de 31,7 milioane lei, de două ori mai mic decât în 2006.
În 2009, cifra de afaceri şi profitul net al grupului au fost de 11 ori mai mici decât cele din 2006.


18 milioane de euro, profitul net al lui Grivco în 2006. Comerţul cu energie a fost 80% din afacerea grupului
Citiţi şi:

  • În 2011, Voiculescu a făcut o avere din afaceri cu statul "dictatorului" Băsescu
  • Dan Voiculescu, muşteriul statului "tâlhar şi clientelar"