MODUL SURPRINZĂTOR în care creierul uman își face o primă impresie despre cineva. Ce concluzii pot fi trase după timbrul vocii sau o strângere de mână

MODUL SURPRINZĂTOR în care creierul uman își face o primă impresie despre cineva. Ce concluzii pot fi trase după timbrul vocii sau o strângere de mână

„Prima impresie contează!”. O frază pe cât de des auzită, pe atât de adevărată, spun cercetătorii. Creierul uman are capacitatea de a procesa aproape instantaneu indicii verbale și non-verbale atunci când ne aflăm pentru prima dată în fața unei persoane, iar impresiile formate atunci au o acuratețe care trece bariera timpului, iar de cele mai multe ori sunt imposibil de schimbat ulterior.

O fracțiune de secundă, atât îi ia creierului să evalueze o persoană necunoscută, arată un studiu din 2006 al Universității Princeton. Principalii indicatori analizați sunt atractivitatea, gradul de încredere pe care îl prezintă persoana respectivă, modul în care știe să se facă plăcută, „căldura”, competența și gradul de agresivitate. Judecățile de valoare care se formează în acea fracțiune de secundă au un grad de acuratețe extrem de ridicat și se confirmă o dată cu trecerea timpului. Potrivit cercetătorilor, cel mai repede măsurăm atractivitatea, aspectul fizic, și gradul de încredere pe care îl prezintă o persoană.

Prima impresie este și foarte greu, dacă nu chiar imposibil de schimbat, chiar dacă acest lucru ne determină să cădem în extrema stereotipurilor. „Judecăm o carte după copertă și nu ne putem abține să facem acest lucru. Cu efort, putem depăși această barieră de gândire, însă suntem în continuare nevoiți să ne corectăm pe noi înșine”, spune cercetătorul Nicholas Rule, de la Universitatea din Toronto, citat de huffingtonpost.com.

Atunci când vine vorba de interviuri de angajare sau când facem cunoștință cu persoane importante din punct de vedere profesional, modul în care suntem îmbrăcați și îi strângem mâna interlocutorului au un impact semnificativ, arată un studiu din 2007 publicat în revista „Personality and Social Psychology Bulletin”. O strângere de mână anemică poate da impresia de pasivitate, indiferență. Timbrul și tonul vocii joacă și ele un rol important în construirea primei impresii. Un studiu al cercetorilor scoțieni a arătat că oamenii pot face foarte ușor evaluări ale gradului de încredere și agresivitate al unei persoane pe baza timbrului vocal.  

Deși destul de corecte, primele impresii făcute pe baza profilului de Facebook tind să aibă o latură mai negativă decât atunci când persoana respectivă se află chiar în fața noastră. „Dacă vrei să faci o primă impresie bună celuilalt, trebuie să fii prezent acolo”, spune psihologul Jeremy Biesanz, de la university of British Columbia. „Primele impresii pasive tind să fie negative”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News