Modificări la nivelul Codului Fiscal. Coaliția de guvernare, întrunită în ședință pentru a dezbate „redimensionarea şi reaşezarea impozitelor”

Modificări la nivelul Codului Fiscal. Coaliția de guvernare, întrunită în ședință pentru a dezbate „redimensionarea şi reaşezarea impozitelor” Sursa foto: INQUAM_Photos

Luni, de la ora 18:00, liderii aflați la guvernarea țării se reunesc în cadrul unei ședințe, pentru a dezbate schimbările Codului Fiscal, referitoare la cota unică de impozitare. Ministrul Finanțelor va prezenta un raport referitor la urmările modificării sistemului de taxare al statului, pentru a afla dacă aceste măsuri pot contribui la stoparea inflației și redresarea economiei.

PSD vrea modificarea Codului Fiscal, astfel că Guvernul se întrunește la Palatul Victoria, de la ora 18:00 pentru a discuta, din nou, pe tema impozitului progresiv, ce se vrea a fi adoptat în locul cotei unice practicate acum.

PSD vrea impozitare progresivă, așa cum au SUA sau Germania

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a explicat că are în vedere o „redimensionare şi o reaşezare a impozitelor”, în cadrul unui pachet economic care ar trebui să fie gata la începutul lunii iunie.

În argumentarea demersului său, Ciolacu amintește de Olanda, Italia, Germania și SUA, state în care impozitul progresiv este funcțional, astfel că „nu sunt toţi tâmpiţi pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”, a spus Ciolacu, care transmite și că va exista o analiză riguroasă, venită de la auditori financiari externi.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL susține cota unică, cel puțin anul acesta

PNL nu susține impozitarea progresivă. Florin Cîțu, președintele Senatului, dar și Alina Gorghiu, vicepreședinte al PNL, transmit că renunțarea la cota unică nu este o soluție posibilă și nici dezirabilă partidului.

Totuși, Marcel Ciolacu a spus că „probabil premierul s-a referit la acest an”, când a vorbit de faptul că PNL nu susține impozitarea progresivă. Liderul PSD mai spune și că proiectul partidului său nu va aduce modificări la Codul Fiscal în anul curent, ci din 2023.

Marcel Ciolacu promite modificări „echilibrate” în Codul Fiscal

Modificarea Codului Fiscal are loc în circumstanțele în care veniturile din PIB în România reprezintă 27%, în timp ce cheltuielile 40%, a explicat președintele PSD, oferind drept exemplu situația Poloniei, care înregistrează 37% venituri din PIB și 41% cheltuieli. Prin urmare, se impune o reformă a Codului Fiscal, a susținut șeful social-democraților.

„Este evident că în România trebuie să reașezăm lucrurile, este o discrepanță între impozitul pe capital vs pe muncă. Toată greutatea a picat pe clasa de mijloc și pe cei cu venituri mici. Trebuie să găsim un echilibru predictibil și sustenabil pentru viitorul României. Am provocat o serie de discuții, ministrul de Finanțe, în 12 zile, va veni în coaliție și va face anumite propuneri.

Cu acestea vom merge și vom vorbi cu mediul de afaceri, cu sindicatele, IMM-urile și după vom lua o decizie corectă pentru români. Repet, acea cotă unică, pe care nu o mai știm nici noi, e diferențiată în funcție de cum ne-a convenit, din punctul meu. Nu duce nici la modernizarea statului și nu are nici eficiența pe care ne-o dorim”, a declarat președintele PSD, precizând că 99% dintre statele membre ale Uniunii Europene au un sistem de impozitare diferit de România.