Moderna Inc și Merck & Co au dezvoltat un vaccin experimental pe bază de ARNm care reduce riscul ca cel mai mortal tip de cancer să se răspândească cu 65% față de tratamentul cu o imunoterapie. Vaccinul încă este studiat de specialiștii celor două companii.
Cum funcționează noul vaccin pentru cancer cu ARNm
Oamenii de știință au explicat că vaccinurile cu ARNm pot fi produse doar în opt săptămâni, iar combinate cu medicamente care stimulează sistemul imunitar pot duce la o nouă generație de terapii împotriva cancerului. Jane Healt, director care supraveghează dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului la Merck, a declarat că speră ca noile vaccinuri să reprezinte „o paradigmă de tratament complet nouă în cancer, care va fi mai bine tolerată și unică pentru tumorile individuale ale pacienților”.
Studiul realizat de Moderna se află în faza trei de confirmare, iar reprezentanții companiei speră să îl finalizeze în al treilea trimestru al acestui an. Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Merck viează toate mutațiile care sunt prezente doar pe tumori. În urma administrării vaccinului, sistemul imunitar poate ucide celulele canceroase și lasă nevătămat țesutul sănătos. Medicii au explicat că tumorile vor fi îndepărtate, iar compoziția genetică este cartografiată cu ajutorul secvențierii ADN.
Este important de precizat că cele două companii folosesc inteligența artificială pentru a prezice care mutații vor fi cele mai eficiente ținte. Mutațiile sunt folosite pentru a realiza un vaccin individualizat care să le vizeze doar pe cele din tumora pacientului. Pacienții primesc, de cele mai multe ori, și o imunoterapie, care blochează un mecanism pe care cancerul îl folosește să se ascundă în sistemul imunitar, informează Reuters.