În Suedia, unde guvernul insistă să ţină totul deschis, terapiile intensive din Stockholm sunt în colaps, declanşând alarma atât instituțiilor locale, cât și celor mondiale.
Situația în Germania,unde numărul cazurilor de victime răpuse de COVID a depăşit 20.000 de morţi, s-a înrăutăţit în ultima săptămână. Statele Unite au o mortalitate încă înspăimântătoare - mai mult de 3.000 de victime într-o zi.
Suedia, de la începutul pandemiei, a pariat pe un model alternativ, încredinţând responsabilitatea cetăţenilor pentru respectarea distanţării şi limitarea deplsărilor. Preţul însă a fost o mortalitate şi o taxă a contagierilor superioare altor ţări scandinave.
Nu trebuie lăsată garda jos
A doua undă n-a fost mai bună, dacă se consultă cifrele din terapiile intensive care printre altele fuseseră consolidate în primăvară: 99% din paturi, în capitală, sunt ocupate de pacienţi Covid şi alţii, a făcut cunoscut directorul sanitar regional Bjorn Eriksson. Care a lansat un apel „pentru a nu se construi barăci şi tarabe destinate shoppingului de Crăciun şi închiderea localurilor unde se ia câte un păhărel după muncă”. Fiindcă consecinţele, a avertizat el, sunt oribile. Vârful de toamnă-iarnă, în restul Europei, ar ptea fi aproape şi în anumite cazuri depăşit, iar numărul de contagieri şi al victimelor nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos.
Situaţia în Germania este îngrijorătoare
Privind spre Germania, de exemplu, se observă că cu tot lockdownul, în ultima săptămână situaţia s-a înrăutăţit, spune preşedintele al Robert Koch Institut, Lothar Wieler. Descriind un tablou în care „se măreşte numărul de focare în azile, iar sanitarii sunt epuizaţi”. Printre altele, a fost un record de noi contagieri, aproape 24.000. Din ce în ce mai multe landuri solicită alte restricţii, de acord cu Angela Merkel, protagonistă a unui discurs vibrant în parlament în care a anunţat ulterioare scarificii.
În Spania, mai mulţi morţi decât cifrele oficiale
În Spania decesele ar putea fi mult mai multe decât cele înregistrate oficial. Indicaţia a sosit din ultimul raport al Institutului naţional de statistică, care a raportat mai mult de 45.000 de oameni din martie până în mai, faţă de 27.000 comunicaţi de ministerul Sănătăţii. O situaţie pe care probabil în timpul primei unde, spitalele şi pompele funebre fiind atât de aglomerate, n-au gestionat-o corect, multe victime nefiindt contabilizate în bilanţul oficial.
În Franţa sunt îmbunătăţiri
Situaţia pare mai bună în Franţa, după restaurarea lockdownului. Chiar dacă cele 14.000 de contagieri sunt încă prea multe, faţă de 5.000 preconizate pentru a slăbi restricţiile şi a aduce seninătatea în sufeltele oamenilor. Guvernul a mai slăbit puţin restricţiile, permiţând depasările în timpul Sărbătorilor de iarnă, începând cu 15 decembrie. În acelaşi timp, muzeele şi cinematogafele vor mai rămîne închise alte 3 săptămâni, iar starea de urgenţă va fi mai dulce, spune permierul Jean Castex „chiar dacă suntem departe de a fi câştigători”. În restul lumii e dificil să ghiceşti vreun loc zero-Covid.
SUA are o situaţie gravă, mai ales după Ziua Recunoştinţei când milioane de persoane au călătorit de-a lungul şi de-a latul Statelor, cu toate apelurile de a sta acasă. Nici măcar virtuoasa Japonie nu se poate considera ferită, cu noi recorduri de contagieri la nivel naţional şi la Tokio. În aşa fel încât guvernul n-a exclus reîntoarcerea la starea de urgenţă. A doua undă, între timp, a ajuns şi în Africa de Sud, scrie Il Gazzettino.