Modelul „Hollywood”: Se EXTIND scandalurile SEXUALE din ONG-uri

Modelul „Hollywood”: Se EXTIND scandalurile SEXUALE din ONG-uri

O puzderie de dezvăluiri privind comportamente sexuale „nepotrivite” au invadat spațiul public, după un scenariu brevetat în cazul Weinstein.

După Oxfam, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a ajuns și el în mijlocul unui scandal sexual. ONG-ul a dezvăluit sâmbătă seara că 23 de membri au părăsit organizația din 2015, din cauza unor comportamente sexuale reprobabile.

După ce o anchetă din ziarul britanic Times a dezvăluit că mai mulți membri ai Oxfam au plătit prostituate în timpul misiunii din Haiti, în 2010, lista organizațiilor neguvernamentale implicate în acest gen de afaceri crește de la o zi la alta.

Oxfam anunțase marți că anchetează 26 de noi cazuri de comportament sexual nepotrivit, 16 dintre ele în legătură cu programele internaționale.

Aceste cazuri se „referă la evenimente recente dar și la altele mai vechi”, a precizat directorul general Oxfam, Mark Goldring, în fața membrilor unei comisii parlamentare. Acesta a prezentat scuze în numele său ONG-ului său pentru abuzurile din Haiti și în numele său pentru declarații care au fost percepute ca dorind să minimalizeze faptele.

Un raport intern al Oxfam, remis guvernului haitian, a dezvăluit numeroase abuzuri ale misiunii umanitare în Haiti, după cutremurul ucigaș din 2010.

Un responsabil recunoaște că a plătit prostituate, alți funcționari sunt acuzați de hărțuiri și intimidare, iar un martor a fost amenințat fizic.

Șapte angajați ai Oxfam din Haiti au părăsit ONG-ul cu ocazia anchetei. În afara folosirii serviciilor prostituatelor, unii au fost angajați pentru hărțuiri și intimidare față de alți membri ai personalului.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că 23 dintre membrii săi au părăsit ONG-ul din 2015 încoace, ca urmare a comportamentelor lor sexuale reprobabile.

„Din 2015, am identificat 21 de membri ai personalului nostru care, fie au fost concediați pentru că au avut relații sexuale plătite, fie au demisionat în urma anchetei interne”, a arătatved Dacord, directorul CICR, într-un comunicat. „Doi alți membri ai personanului, bănuiți de comportament deplasat, nu au mai obținut înnoirea contractului.”

CCIR, care numără 17.000 de membri în toată lumea, interzice angajaților săi să recurgă la prostituție, chiar și în țările unde aceasta este legală.

Organizația Medici fără Frontiere (MSF) a anunțat miercuri că a fost confruntată cu 24 de cazuri de hărțuire sau abuz sexual în 2017 în interiorul organizației.

Din 146 de plângeri sau alerte primite la direcțiunea organizației, care numără 40.000 de angajați în întreaga lume, „în urma unor anchete interne au fost identificate 40 de cazuri de abuzuri sau de hărțuiri. Din aceste 40 de cazuri, 24 erau de hărțuiri sau abuzuri sexuale”, a informat MSF într-un comunicat. 19 din cele 24 de persoane acuzate au fost concediate.

ONG-ul International Rescue Committee a recunoscut miercuri că a avut și ea cel puțin trei cazuri de abuzuri sexuale în Republica Democratică Congo.

Britanicul Justin Forsyth a demisionat din funcția de adjunct al șefului Unicef, după ce a fost acuzat de comportament nepotrivit față de femei, în timp ce lucra la organizația Save The Children, a anunțat joi Unicef. Directoarea organizației, Henrietta Fore, i-a acceptat demisia.

Unicef a dat asigurări că nu era la curent cu acuzațiile de comportament deplasat aduse lui Forsyth, înainte ca acesta să fie angajat acum doi ani.

Trei funcționare de la Save The Children l-au acuzat pe Forsyth, în timp ce acesta conducea ONG-ul britanic, că le-a trimis mesaje nepotrivite și ar fi făcut comentarii despre ținuta lor vestimentară.