Moaștele Sfintei Ana ajung la Mănăstirea Oașa. Până acum, nu au părăsit niciodată Italia

Moaștele Sfintei Ana ajung la Mănăstirea Oașa. Până acum, nu au părăsit niciodată Italia

La Mănăstirea Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud – Metocul Mănăstirii Oașa, va fi adus spre închinare Capul Sfintei și Dreptei Ana, mama Maicii Domnului, întrerupând astfel lunga sa reședință în Bologna, Italia.

Cu acest prilej, reprezentanții Mănăstirii Oașa îi invită pe creștini la ceremoniile care vor avea loc începând cu data de 24 iulie: „Cu bucurie, împărtășim cu voi binecuvântarea lui Dumnezeu peste Mănăstirea noastră - Schitul ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud - Metocul Mănăstirii Oașa: aducerea spre închinare a capului Sfintei și Dreptei Ana, mama Maicii Domnului!”, se arată în mesaj.

Capul Sfintei și Dreptei Ana nu au părăsit niciodată Italia

„Până la acest moment, Sfintele Moaște nu au părăsit niciodată Bologna (Italia). În anul 1435, Episcopul de Bologna, Fericitul Nicolò Albergati, a primit în dar Sfintele Moaște din partea regelui Angliei, Henric al VI-lea, pentru pecetluirea păcii între Coroana Franceză și Engleză, după așa-numitul ,,Război de o sută de ani”.

De la momentul primirii, acum aproape 600 de ani, Sfintele Moaște au rămas definitiv spre păstrare și închinare în Bologna, fără a părăsi vreodată acest loc. Și ar fi rămas așa mult timp înainte, după voia omului, dar voia Domnului a fost alta.

Așadar, de hramul Bisericii noi a Schitului, pe 25 Iulie: Adormirea Sfintei Ana, a rânduit Dumnezeu ca însăși Sfânta și Dreapta Ana să ne pecetluiască bucuria praznicului, prin aducerea Sfintelor Moaște spre închinare la noi la Mănăstire.

Și pentru că minunea se cere împărtășită și lumina nu se poate pune sub obroc, vă invităm să veniți alături de noi, împreună cu familia și prietenii apropiați, oricând, după următorul program:

- 24 iulie - sosirea Sfintelor Moaște la Schit și Priveghere în cinstea Hramului Bisericii Noi (19:00 - 23:45); - 25 iulie - Liturghia în cinstea Hramului de la ora 10.00, urmată de masa de obște; - 26 Iulie - mutarea Sfintelor Moaște la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, unde vor fi puse la închinare începând cu ora 18:00; - 26 Iulie - mutarea Sfintelor Moaște la Mănăstirea Oașa, unde vor sta până în ziua următoare, 27 iulie, de Hramul Mănăstirii Oașa, ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.

Va așteptăm cu mult drag să fiți părtași împreună cu noi la această mare Bucurie!”, au transmis reprezentanții Mânăstirii Oașa.

Ana a dat naștere Fecioarei Maria

Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan. Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform Evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”.

Și după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria. Conform scrierilor bisericești, pe când Fecioara Maria era mică, Sf. Ana ar fi dus-o și lăsat-o la Templu, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Sfânta Maria a rămas orfană de timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sf. Ana, până la vârsta de 69 de ani. După ce și-a încredințat fiica Templului, Sf. Ana și-a dedicat restul vieții rugăciunilor și postului. A făcut mult bine oamenilor aflați la nevoie, pentru a împlini cuvântul Domnului. Pentru însemnătatea faptelor ei, oamenii o respectă cu sfințenie pe Sfânta Ana. a