Moartea unui Mare OM! Barack Obama, Regina Angliei, Dalai Lama, președintele Franței, omagii din inimă

Moartea unui Mare OM! Barack Obama, Regina Angliei, Dalai Lama, președintele Franței, omagii din inimă sursa: Facebook/Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu CH (7 octombrie 1931 – 26 decembrie 2021) a fost un episcop și teolog anglican sud-african, cunoscut pentru activitatea sa de activist anti-apartheid și pentru drepturile omului. A fost episcop de Johannesburg din 1985 până în 1986 și apoi arhiepiscop de Cape Town din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a ocupat această funcție. Din punct de vedere teologic, el a căutat să fuzioneze ideile din teologia neagră cu teologia africană. Este considerat omul care a revoluționat lupta de eliberare și împotriva opresiunii.

El a fost chipul mișcării anti-apartheid. Un om cu un umor devastator care a luptat neobosit pentru a apăra drepturile populațiilor negre și a denunța regimul segregaționist și inegal din Africa de Sud. Fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1984, a murit duminică, la vârsta de 90 de ani.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, și-a exprimat imediat „în numele tuturor sud-africanilor, durerea sa profundă”, salutând „un om de o inteligență extraordinară, integritate și invincibil împotriva forțelor apartheidului. El a fost, de asemenea, tandru și vulnerabil în compasiunea sa față de cei care au suferit opresiunea, nedreptatea și violența în timpul apartheidului și pentru asupriții și asupritorii din întreaga lume”, scrie Liberation.

Și Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, nu s-a sfiit să evoce un nou „capitol de doliu, un adio spus națiunii noastre de o generație de sud-africani excepționali care ne-au lăsat moștenire o Africa de Sud eliberată”, referindu-se în special la Nelson Mandela, ale cărui convingeri Desmond Tutu le-a împărtășit și pentru care a devenit porta-voce în timpul încarcerării sale din 1964 până în 1990.

Ne puteți urmări și pe Google News

O viață ca-n filme

Moartea arhiepiscopului Desmond Tutu a trimis unde de șoc peste granițele Africii de Sud. Pentru că datorită popularității și aurei sale, Desmond Tutu dobândise notorietate în întreaga lume.

La scurt timp după anunțul morții sale, Emmanuel Macron a reamintit în ce măsură „Arcul” și-a dedicat „viața drepturilor omului și egalității popoarelor”: „Lupta lui pentru sfârșitul apartheidului și reconcilierea din Africa de Sud va fi veșnic amintită”. a postat pe Twitter președintele francez.

Fostul ministru al Justiției Christiane Taubira, prima femeie de culoare care a condus un minister suveran în Franța, și-a amintit că a lucrat cu fostul președinte al Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere în nenumărate rânduri: „Râsul lui era răsunător, dar și eu știam cum este și furia și i-am văzut lacrimile de aproape. Ca student, m-am închinat lui Desmond Tutu. Deputat în Parlament, am putut să-i mulțumesc pentru atât de mult curaj. Ca ministru, l-am salutat oficial, ultima oară când mi-am luat rămas bun de la Mandela. Ce viață !"

Iertarea nu este ușoară - Desmond Tutu

O emoție împărtășită și de fostul președinte american Barack Obama, care a scris că tocmai și-a pierdut „un mentor, un prieten și o busolă morală pentru [el] și atât de mulți alții”, deasupra unei fotografii în care îi vedem pe cei doi bărbați îmbrățișându-se. „Un spirit universal, Arhiepiscopul Tutu a fost absorbit de lupta pentru eliberare și dreptate în propria sa țară, dar și preocupat de nedreptatea din întreaga lume”.

Într-o declarație, Dalai Lama, care îl considera pe Tutu „fratele său mai mare spiritual”, a salutat „un om mare, care a trăit o viață plină de sens”, „în întregime devotat slujirii fraților și surorilor săi”.

Primarul Londrei Sadiq Khan a ales, ca mulți internauți, să împărtășească una dintre celebrele fraze ale lui Desmond Tutu: „Speranța este să poți vedea că există lumină în ciuda întunericului”. Ministrul Muncii a salutat, de asemenea, „un om de o imensă vitejie și credință”. Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a declarat „profund întristat”, amintindu-și „conducerea intelectuală” și „bunul umor ireprimabil” al omului păcii.

În numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, președintele Consiliului European, Charles Michel, a adus un ultim omagiu „unui om care și-a dat viața în libertate cu un angajament profund față de demnitatea umană. Un gigant care s-a ridicat împotriva apartheidului”.

„Lovitură grea” pentru Africa

Pe continentul african, multe personalități au regretat pierderea unei icoane. În Kenya, președintele Uhuru Kenyatta consideră că „moartea Arhiepiscopului Desmond Tutu este o lovitură nu numai pentru Republica Africa de Sud […], ci și pentru întreg continentul african, unde este profund respectat și celebrat ca un făcător de pace”.

Șeful statului crede că Arhiepiscopul Tutu „a inspirat o generație de lideri africani care au adoptat abordările sale non-violente în lupta de eliberare”. Președintele senegalez Macky Sall a lăudat lupta sa istorică împotriva apartheidului și contribuția sa la reconcilierea națională, în timp ce liderul opoziției din Uganda, Bobi Wine, consideră că „un gigant a căzut” după ce și-a pus viața „în slujba umanității”.

Pe Twitter, fiica lui Martin Luther King, Bernice King, a postat o fotografie veche în care Desmond Tutu este înconjurat de copii: „Suntem mai bine pentru că a fost aici”.