Moartea Prințului Filip a dărâmat-o pe Regină. O poveste de dragoste care a durat timp de șapte decenii

Moartea Prințului Filip a dărâmat-o pe Regină. O poveste de dragoste care a durat timp de șapte decenii

Timp de 74 de ani a fost scrisă iubirea dintre Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a, cei doi fiind de nedespărțit. Povestea a început în clipa în care Prințul Philip „s-a îndrăgostit complet și fără rezerve” de regină.

Prima dată când Elisabeta l-a cunoscut pe Philip a fost în 1934, când ea avea doar 8 ani, la o nuntă pentru Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei și Prințul George. La cinci ani diferență, cei doi se reîntâlnesc la Colegiul Naval Regal din Dartmouth, unde se îndrăgostesc și încep să facă schimb de scrisori.

În iulie 1947 s-au logodit, iar la patru luni distanță s-au căsătorit la Westminster Abbey din Londra. Dragostea lor de neclintit a adus pe lume patru copii: Prințul Charles, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Prințul Philip a declarat într-un interviu că principala lecție pe care am învățat-o este că toleranța este singurul ingredient esențial al oricărei căsnicii fericite.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nunta celor doi au participat aproximativ 2.000 de oaspeți

Pe 14 noiembrie 1948, chiar înainte ca Elisabeta și Philip să sărbătorească prima aniversare a căsătoriei, ei și-au întâmpinat primul copil: Charles Philip Arthur George. La doi ani distanță a venit pe lume şi Anne Elizabeth Alice Louse, al doilea copil și singura lor fiică.

Elisabeta ​a II-a și Philip făceau un turneu în Kenya când a venit vestea că George al VI-lea a murit în somn, lăsând-o pe Elisabeta ​a II-a moștenitoarea tronului britanic. S-a întors la Londra și a fost proclamată regina și șef al Commonwealth-ului și apărătoarea credinței, iar ea, Philip și copiii lor s-au mutat din Clarence House la Palatul Buckingham.

Pe 2 iunie 1953 a fost încoronată în prezența a 8.000 de oaspeți prezenți la Westminster Abbey. În timpul încoronării, Philip a îngenuncheat și i-a spus că va fi întotdeauna cel pe care se va putea baza.

Cu doar câteva zile înainte de nașterea celui de-al treilea copil, Andrew Albert Christian Edward, pe 19 februarie 1960, Elisabeta a II-a a spus Consiliului Privat că descendenții ei vor purta numele Mountbatten-Windsor, o combinație a numelui ei de familie și al lui Philip, astfel încât să se distingă de restul familiei regale.

Regina Elisabeta a II-a a adus pe lume al patrulea și ultimul copil, Edward Antony Richard Louis, pe 10 martie 1964.

Aniversarea Nunții de Argint. Cuplul regal a primit felicitări de la regii din Tonga și Thailanda și împărații Japoniei și Etiopiei

În noiembrie 1992, anul în care regina s-a uitat înapoi „cu o plăcere nediluată”, Prințul Charles și Prințesa Diana și-au anunțat despărțirea după 11 ani de căsnicie, Prințul Andrew s-a separat de soția Sarah Ferguson, Anne a divorțat de Mark Phillips și Castelul Windsor a fost grav avariat într-un incendiu.

La cea de-a 50-a aniversare a nunții, Elisabeta a II-a și Philip au luat prânzul la Banqueting House din Londra.

„El a fost, pur și simplu, puterea mea și a rămas în toți acești ani, iar eu, toată familia lui și multe alte țări, îi datorăm mai mult decât ar pretinde el vreodată, sau vom ști vreodată”, preciza regina despre soțul ei.

Printul William și Judi Dench s-au numărat printre cei care au susținut discursuri la aniversarea nunţii de diamant al cuplului de la Westminster Abbey. Alte zece cupluri care au aceeași dată aniversară de 60 de ani au participat și ele la slujbă.

Sursa: flickr.com

Dragoste timp de șapte decenii

Regina Marii Britanii i-a făcut mai multe vizite soțului ei, cât timp Philip a fost internat la spital din cauza unei infecții a vezicii urinare. La doi ani de la nunta nepotului lor, Elisabeta ​a II-a i-a dăruit soțului ei Ordinul Noua Zeelandă, care este cea mai înaltă onoare din Noua Zeelandă, la Palatul Buckingham.

După 22.220 de angajamente publice solo, 637 de călătorii solo în străinătate, 5.493 de discursuri și 14 cărți, Philip s-a retras din serviciul regal, făcându-și ultima sa îndatorire oficială pe 2 august 2017, când a participat la o paradă la Palatul Buckingham în onoarea Marinelor Regale.

La cea de-a 70-a aniversare a nunții celor doi, Palatul Regal a făcut publice noi portrete ale celor doi. În 2018, perechea regală a participat la nunta ducesei Meghan și a nepotului lor, prințul Harry.

sursa foto. EVZ

„A fost o mângâiere pentru noi toți să vedem și să auzim omagiile aduse soțului meu”

Prințul Philip a fost implicat într-un accident în 2019, unde vehicului său s-a răsturnat în urma unei coliziuni cu o altă mașină. În urma incidentului nu a suferit însă răni.

La doi ani de la accidentul în care a fost implicat, Philip a murit pe anul trecut, la scurt timp după spitalizarea sa de o lună. La câteva zile după înmormântarea lui, regina a a vorbit la împlinirea a 95 de ani de la nașterea ei fără soțul ei iubit alături.

„Am primit, astăzi, cu ocazia împlinirii a 95 de ani, multe mesaje de urări de bine, pe care le apreciez foarte mult. În timp ce ca familie ne aflăm într-o perioadă de mare tristețe, a fost o mângâiere pentru noi toți să vedem și să auzim omagiile aduse soțului meu, din partea celor din Regatul Unit, Commonwealth și din întreaga lume”, a spus ea într-o declarație din 21 aprilie 2021. „Familia mea și eu am dori să vă mulțumim pentru toată susținerea și amabilitate arătată față de noi în ultimele zile. Am fost profund mișcați și continuăm să ne reamintim că Philip a avut un impact atât de extraordinar asupra nenumăraților oameni de-a lungul vieții sale.”

Regina l-a onorat pe Philip la înmormântarea sa din aprilie 2021, punând o notă scrisă de mână deasupra sicriului său la Capela Sf. George de la Castelul Windsor. Scrisoarea părea să conţină cuvintele „Te iubesc” și porecla ei din copilărie, „Lilibet”. În timpul slujbelor, Elisabeta ​a II-a a fost văzută ștergându-şi o lacrimă în timp ce stătea singură, din cauza protocoalelor COVID-19.