Moartea lui Benazir Bhutto schimba regulile in Pakistan

La mai putin de o luna de la asasinarea fostului prim-ministru pakistanez Benazir Bhutto, pe 27 decembrie 2007, liderii de opozitie pakistanezi si prim-ministrul Nawaz Sharif ii cer presedintelui Pervez Musharraf sa demisioneze.

Intentia opozitiei de a-l inlatura de la putere pe Pervez Musharraf este motivata de dorinta de a salva Pakistanul de la un razboi civil si de a pune capat protestelor violente, care risca sa se transforme intr-un razboi civil. Manifestatiile au izbucnit dupa asasinarea principalului lider de opozitie pakistanez, Benazir Bhutto.

Aceasta a murit intr-un atentat produs la Islamabad, dupa ce un kamikaze a deschis focul asupra vehiculului in care  aceasta se afla, iar apoi a detonat explozibilul pe care il avea asupra lui. Ranita in zona gatului, Bhutto a murit la spital.

Intrebari fara raspuns

Atacul a fost revendicat de liderul gruparii al-Qaida din Afganistan, Mustafa Abu Al-Yazid, intr-o convorbire telefonica pe care a avut-o cu jurnalistii de la agentia de presa italiana Adnkronos International (AKI). M.J. Gohel, directorul executiv al Fundatiei Asia-Pacific, spune ca rezolvarea cazului va fi dificila. Vinovati de moartea fostului prim-ministru pakistanez ar putea fi atat talibanii, cat si „elemente din armata si din serviciile secrete pakistaneze care nu au avut niciodata o relatie buna cu Bhutto”, atrage atentia Gohel.

La scurt timp de la moartea lui Bhutto, Pervez Musharraf a declarat in emisiunea „60 de minute” de la CBS ca decesul fostului prim-ministru s-a produs din cauza propriei neglijente. „Pentru ca s-a ridicat din masina, vina este a ei, nu a altcuiva”, a spus presedintele. El a mai adaugat ca guvernul pakistanez a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-i asigura protectia lui Bhutto.

Dupa un val de critici din partea comunitatii internationale, presedintele pakistanez si-a schimbat pozitia si a declarat ca va face tot ce ii va sta in putinta pentru a-i gasi pe asasinii lui Bhutto. Premierul Sharif condamna guvernul lui Musharraf pentru ca nu a protejat-o pe Bhutto. „Guvernul ar fi trebuit sa ia masuri adecvate pentru a o proteja. Cred ca exista o bresa in securitatea asigurata de guvern”.

Potrivit ABC News, premierul Nawaz Sharif il considera pe Musharraf o amenintare pentru stabilitatea Pakistanului si crede ca el reprezinta sursa tuturor problemelor cu care se confrunta tara. „Ma intreb daca va renunta la putere pentru a salva Pakistanul”, le-a spus Sharif reporterilor. Acesta a precizat ca impreuna cu partidul sau va boicota alegerile din februarie, intrucat nu pot fi libere si transparente in prezenta lui Musharraf.

Cu putin timp inainte de a muri, fostul prim-ministru a declarat: „Ei (n.r. - extremistii) nu vor democratie. Nu vor sa ma intorc si nu cred ca femeile pot conduce un popor, asa ca vor complota impotriva mea”. Benazir i-a spus lui David Milliband, ministrul de externe al Marii Britanii, ca in spatele atentatului asupra vietii ei, petrecut in octombrie, se afla oficiali din regimul Musharraf.

Nancy Pelosi, purtator de cuvant american al Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, a somat administratia Bush sa adreseze intrebari-cheie in privinta asasinarii fostului prim-ministru pakistanez, inainte ca SUA sa trimita Pakistanului alte ajutoare.

Musharraf se confrunta acum cu o presiune internationala fara precedent. Acesta a fost subiectul mai multor episoade controversate. El a preluat puterea in 1999 printr-o lovitura de stat si a luptat mult timp impotriva talibanilor. A condus tara dictatorial, remarcandu-se prin cumulul de functii. In martie anul trecut, prin intermediul a sase petitii, s-a incercat impiedicarea candidaturii lui Pervez Musharraf in cursa pentru presedintie, pe motiv ca incalca Constitutia. Mai mult, 24 de protestatari au fost arestati.

Pe 6 octombrie 2007, Musharraf a fost reales presedinte al Pakistanului insa, pentru ca nu a fost recunoscut legal de Curtea Constitutionala, el a impus starea de urgenta, a suspendat Constitutia si l-a concediat pe seful justitiei. Motivul invocat a fost acela de a asigura interesele nationale, cresterea terorismului si declinul economic. In Islamabad au fost arestati judecatori, fiind tinuti sub detentie in propriile case. Toate liniile telefonice au fost inchise.

Dupa ce a fost recunoscut oficial drept presedinte al Pakistanului, Pervez Musharraf a renuntat la postul de sef al armatei. De asemenea, Musharraf este un aliat important al Statelor Unite in lupta impotriva terorismului.

Pakistanul dupa Bhutto

Contracandidat serios la alegerile generale din Pakistan de luna viitoare, Benazir Bhutto voia sa se indeparteze de regimul extremist al lui Musharraf si sa transforme Pakistanul intr-un stat democratic. Potrivit unui sondaj finantat de Institutul American pentru Pace (USIP), democratia este dorita de 60a dintre pakistanezi.

Analistii se asteapta la o prezenta scazuta a alegatorilor si la o crestere considerabila a popularitatii Partidului Popular din Pakistan (PPP), in dauna Ligii Musulmane Pakistaneze (PML-Q).

Daca comunitatea internationala il va gasi vinovat pe Musharraf pentru moartea lui Benazir Bhutto, nu numai ca popularitatea sa se va diminua simtitor, dar Pakistanul va avea de suferit. Regimul lui Musharraf este finantat anual de Statele Unite cu peste un miliard de dolari, se arata intr-un articol din „Telegraph”.

De asemenea, expertii prezic o alta criza majora dupa alegeri, in cazul in care partidele de opozitie vor refuza sa accepte rezultatul scrutinului. Pervez Musharraf si-a motivat candidatura la alegerile generale prin dorinta de a asigura stabilitatea politica, cresterea economica si reinstaurarea extremismului religios.

PORTRET

Profil pe scurt

> Cooperant. „Colaborarea cu guvernul pakistanez este extrem de buna, avand in vedere experienta de pana acum, dar si parteneriatul pe care il cream si care presupune sa invatam unii de la altii.” - James D. Wolfensohn, presedinte „The World Bank Group”

> Sustinut. „Musharraf a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a o proteja pe Benazir Bhutto, dar circumstantele in care s-a aflat nu l-au ajutat. Asta a fost problema.” - Mahmud al-Durrani, ambasador al Pakistanului in SUA, despre asigurarea securitatii lui Benazir Bhutto

> Corupt. „Presedintele nu are nicio autoritate sa il cheme pe ministrul justitiei si sa il infrunte. A fost problema sa personala impotriva ministrului.” - Aitzaz Ahsan, avocat

> Dictator. „A luat toata tara ostatica, sub amenintarea armei.” - Imran Khan, lawmaker de opozitie

> Abil. „Partidului meu i-a lasat impresia ca nu vrea sa faca afaceri cu noi. Musharraf ne-a folosit pentru a se asigura ca nimeni nu observa jocurile ascunse pe care le are.” - Benazir Bhutto, fost lider de opozitie

> Puternic. „Dupa opt ani, Musharraf ramane sigur pe pozitie. Nu a reusit nimeni sa-l inlature de la putere. Presedintele se confrunta insa cu o situatie grava in ceea ce ii priveste pe militantii islamisti, care nu numai ca utilizeaza teritoriul pakistanez ca sa atace alte tari, dar ataca chiar si Pakistanul. Problema terorismului in Pakistan poate crea o dinamica ce poate fi exploatata de oponentii politici ai lui Musharraf, mai ales daca avem in vedere realegerea controversata a lui Musharraf de anul trecut.” - Kamran Asghar Bokhari, lider militar pakistanez

BIOGRAFIE

Pervez Musharraf, un soldat care a testat batalionul

> Pervez Musharraf s-a nascut pe data de 11 august 1943, in Mohallah Kacha Saad Ullah, Old Delhi.

> In 1947, paraseste India impreuna cu familia sa si isi petrece copilaria in Turcia.

> 1961: Urmeaza Academia Militara din Pakistan, fiind delegat intr-un regiment de artilerie al elitelor.

> 1971: Musharraf a fost sef al serviciilor secrete.

> 1998: Este promovat general si sef al armatei.

> In 1999, Musharraf a preluat puterea Pakistanului dictatorial, printr-o lovitura de stat.

> 20 iunie 2001: Cu promisiunea de a restaura democratia, Musharraf isi ia titlul de presedinte.

> In 2002, printr-un referendum controversat, Musharraf si-a extins mandatul pe o perioada de cinci ani.

> Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, SUA l-au sprijinit pe Musharraf, promitandu-i un miliard de dolari ca ajutor uneia dintre singurele tari din lume care i-a recunoscut oficial pe talibani.

> A fost premier al Pakistanului din 12 octombrie 1999 pana pe 28 noiembrie 2007, cand a devenit presedinte.

> Are doi copii, Ayla si Bilal, si patru nepoti.

Cititi si:

Musharraf vrea exhumarea lui Benazir Bhutto

 

Ne puteți urmări și pe Google News