Miza de un MILIARD de EURO a Olguței Vasilescu

Miza de un MILIARD de EURO a Olguței Vasilescu

Guvernul vrea să cheltuie un miliard de euro pe Cartierul Justiției din centrul Bucureștiului, iar Olguța Vasilescu ține morțiș să gestioneze ea purcoiul de bani ca ministrul al Dezvoltării.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că susține un proiect numit ”Cartierul Justiției”, care ar costa un milliard de euro inițial, proiectul a fost anunțat în 2014 de către Robert Cazanciuc, ministrul de atunci al Justiției, și reluat în 2017 de către Cabinetul Grindeanu.

Conform acestui proiect, pe un teren de pe Bulevardul Unirii din Capitală trebuia să fie construit Cartierul pentru Justiţie, unde să aibă sediile Curtea de Apel Bucureşti, judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetul Tribunalului Bucureşti, Consiliul Superior al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Institutul Naţional al Magistraturii și Inspecţia Judiciară. Proiectul, estimat atunci la 270 de milioane de euro, avea ca sursă de finanţare bugetul Ministerului Dezvoltării, condus la acel moment de Liviu Dragnea, iar lucrările trebuiau începute în 2015 şi finalizate în cinci ani. ântarea României”.

O suprafață de 10,7 hectare de teren aflată în mijlocul Bucureștiului – care a primit pompoasele nume de ”Cântarea României”, apoi ”Esplanada, apoi ”Cartierul Justiţiei” -, zace abandonată de peste 27 de ani, adică este maidan. Asta deși autorităţile au cheltuit până acum zeci de milioane de euro pentru exproprieri, despăgubiri și achiziții. Practic, zona rămâne un loc pe care cresc buruieni, se coc corcoduşele și… dispar banii publici.

Nicolae  Ceauşescu a început acolo un proiect numit Cântarea României, pe suprafaţa de 10,7 hectare, dar nu a apucat decât să dărâme casele oamenilor şi să pună plăcile de bază ale unei uriaşe construcţii cu destinaţie culturală.

După 1990, proiectul a fost rebotezat ”Esplanada” şi a fost pus pe tapet, prin parteneriat public-privat, de către Guvern, care era proprietar al terenului și a fost aprobat în 2004. Numai că, între timp, foștii deținători ai caselor pe care Ceauşescu le-a dărâmat şi-au revendicat proprietățile.

Terenul «Cântării României» a fost revendicat în instanţă de foştii proprietari 

A fost reconstitutit dreptul de proprietate pentru 10 persoane fizice. (…) Un număr de 66 de persoane fizice au depus notificare în conformitate cu prevederile Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembruie 1989”.

În anul  2006 Primăria Municipiului Bucureşti a alocat suma de 100 de milioane de euro pentru exproprieri de ”utilitate publică” în cazul a două obiective majore: Pasajul Basarab şi proiectul  ”Esplanada”.

Pentru Pasajul Basarab au fost repartizate 26 de milioane de euro pentru exproprierea a circa 5.700 de metri pătraţi de teren aflat în proprietate privată.

Restul banilor, adică 74 de milioane de euro, au fost alocaţi unui alt proiect major din București, ”Esplanada”, groapa de lângă Piaţa Unirii – afacere gestionată de Ministerul Dezvoltării.

Între timp, Primăria Capitalei a pus în posesie acolo 30 de persoane, dintre cei 96 de proprietari care au notificat autorităţile că vor terenurile înapoi. Ulterior, din fondul destinat retrocedărilor despre care am vorbit mai sus, Municipalitatea a cumpărat, prin negociere directă, 10 terenuri în suprafaţă totală de 1,6 hectare, în numele proiectului ”Esplanada”, unde Primăria nu avea, legal, nici o treabă. Proprietarii despre care vorbim plătesc acum impozit pe teren, dar nu au voie să îl folosească, pentru că administrația publică nu le dă voie, pur și simplu, scrie newsteam.ro.

Ce se poate întâmpla cu cei 1.000.000.000 de euro pe ”cale de investire”, să zicem așa? Ceea ce s-a întâmplat și în 2006, cu cei 100 de milioane de euro: dispar. Rețeta este funcțională, verificată.

Cu alte cuvinte, Olguța are nervi pe Iohannis, care refuză s-o numească ministru al Dezvoltării … de 1 miliard de euro, concluzionează newsteam.ro.