Miza lui Arafat: controlul achiziţiilor pentru Urgenţă

Miza lui Arafat: controlul achiziţiilor pentru Urgenţă

LIPSĂ DE TRANSPARENŢĂ. Fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii nu a clarificat legăturile sale cu Gogan Vasile, patronul firmei Deltamed SRL, furnizorul oficial de ambulanţe pentru SMURD.

Raed Arafat s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa membrilor comisiei care au elaborat noua lege a sănătăţii, uitând că alături de mulţi dintre aceştia s-a aflat în boardul unei fundaţii fondate de miliardarul George Soros, unul dintre primii finanţatori ai SMURD.

Raed Arafat nu a adus ieri date suplimentare pentru lămurirea legăturilor sale cu prietenul său, patronul firmei Deltamed SRL, Gogan Vasile, cel care a livrat în ultimii patru ani peste 1.000 de ambulanţe pentru Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE, STS etc. În schimb, Raed Arafat a folosit în emisiunea lui Mihai Gâdea, "Sinteza Zilei", de marţi seară, cuvinte grele la adresa unor membri ai comisiei de redactare a noii legi a sănătăţii alături de care a făcut parte, până în 2005, ca membru în Comitetul Director al Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

"Domnul Raed Arafat a făcut parte din Consiliul Director al Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate până în 2005, când Fundaţia Soros a contribuit financiar la fondarea SMURD şi a dispeceratului acestora de la Târgu Mureş, iar rămânerea domniei sale în cele două fundaţii ar fi reprezentat un conflict de interese", spune Gabriel Petrescu, directorul executiv al Fundaţiei Soros.

"E dureros când domnul Raed Arafat recurge la atacuri la persoană"

Reacţia virulentă a fostului subsecretar de stat la adresa foştilor săi colegi din lumea medicală a stârnit reacţia acestora.

"Mă miră poziţia publică din ultimele zile a domnului Arafat la adresa celor care au elaborat proiectul noii legi a sănătăţii. E dureros că atunci când domnul Arafat rămâne fără argumente înjură contraopinentul şi apelează la atacuri la persoană, un lucru extrem de urât şi care nu are nicio legătură cu societatea civilă căreia pretinde că-i aparţine", spune Cristian Vlădescu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru sănătate şi şeful echipei care a redactat noua lege a sănătăţii.

El afirmă că Raed Arafat a avut, pe timpul discuţiilor pe marginea noii legi a sănătăţii, o poziţie inflexibilă.

"Domnul Arafat ne-a spus că trebuie să acceptăm punctul dumnealui de vedere, adică să nu se modifice nimic, iar după două şedinţe ale factorilor de decizie pe marginea acestei legi s-a ridicat de la masa discuţiilor şi ne-a trântit uşa în nas. Două luni legea sănătăţii a stat blocată din cauza domnului Arafat. A dat telefoane la parlamentari, la miniştri, la instituţiile internaţionale să le spună numai minciuni. Acesta cred că este motivul pentru care a ieşit public preşedintele Traian Băsescu. Domnul Arafat nu numai că a blocat partea legislativă care ţine de Urgenţă, ci şi întreg proiectul în ansamblu", susţine consilierul prezidenţial.

Fonduri europene pentru fundaţia privată a lui Arafat

"Problema domnului Arafat este că Fundaţia pentru SMURD, pe care o conduce, a luat un proiect european de 5 milioane euro pe programul POSDRU derulat de Ministerul Muncii, ori din câte ştiu eu demnitarii nu au voie, cât timp deţin o funcţie publică (subsecretar de stat în cazul lui Raed Arafat - n.r.), să acceseze fonduri europene. Mie mi se pare un conflict de interese major doar dacă ne uităm la cel mai recent caz al fostului ministru al muncii, Ioan Botiş, care a demisionat pentru că soţia sa a aplicat la un program pe fonduri europene în timp ce soţul deţinea o funcţie în Guvern. Domnul Raed Arafat îşi foloseşte poziţia publică ca să obţină fonduri pentru fundaţia sa privată", susţine Cristian Vlădescu.

Conform datelor de pe site-ul propriu, Fundaţia pentru SMURD a dezvoltat Proiectul POSDRU 58809: "Profesionişti în intervenţia integrată la accidentele colective şi dezastre".

Vlădescu spune că noua lege a sănătăţii nu desfiinţează SMURD. "Singura modificare pe care o aduce în plus legea este că aduce resurse financiare din afara sistemului. Singura diferenţă majoră a actualului proiect faţă de cel vechi este că ambulanţele nu vor mai fi cumpărate direct de Ministerul Sănătăţii, ci de către o altă entitate, ceea ce degrevează bugetul ministerului. Ce ar fi rău în acest lucru, pentru că oricum acelaşi minister va spune ce şi cum şi unde să se cumpere ca dotare medicală?", se întreabă Vlădescu.

El creionează astfel miza acestui război: controlul achiziţiilor publice pentru sistemul medical de urgenţă care, prin reglementările proiectului de lege, scapă prin mâinile lui Raed Arafat.

Fundaţia pentru SMURD, pe profit în ultimii cinci ani

Conform datelor Ministerului Finanţelor, Fundaţia pentru SMURD, al cărei membru fondator unic este Raed Arafat, a terminat ultimii patru ani şi jumătate pe profit cu diferenţe semnificative între venituri şi cheltuieli, cel mai bun an rămânând 2010: profit de 4 milioane lei la venituri de 8,4 milioane lei.

Totuşi, cel mai bun an aduce şi discrepanţe destul de semnificative între datele raportate Fiscului şi cele postate în propriul raport de activitate, unde profitul este mai mare cu 1,7 milioane lei.

"Două luni legea sănătăţii a stat blocată din cauza domnului Arafat. A dat telefoane la parlamentari, la instituţiile internaţionale să le spună numai minciuni. Acesta ar fi motivul pentru care a ieşit public preşedintele Traian Băsescu." CRISTIAN VLĂDESCU, consilier prezidenţial

Citiți și:

  • Traian Băsescu: ”Sunt interese gigantice legate de noua lege a Sănătații”
  • Lucian Duță, CNAS: „Domnului Arafat îi place să cheltuiască, fără să fie controlat, spune că totul e bine”
  • Cinteză: Arafat se comportă ca un părinte exagerat, preşedintele vrea o lege acceptată de majoritate
  • Schimbarea organigramei la Ministerul Sănătății. Unul dintre medicii care s-a ocupat de Lucescu, înlocuitorul lui Raed Arafat
  • Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro
  • Victor Ponta l-a "numit" pe Raed Arafat ministru "în guvernul USL"