Franța. Este mare forfotă în Republica Franceză. Electoratul este chemat la urne pentru a-și exprima preferințele în privința noului Parlament. Miza alegerilor din 7 iulie este extrem de importantă pentru dinamica politică europeană.
Alegeri în Franța
Miza alegerilor din Franța. Rassemblement National, formațiunea politică în fruntea căreia se află Marine Le Pen, s-a impus în turul precedent, duminică 30 iunie, în fața Frontului Popular (NFP), alianța stângii și în fața partidului care l-a dat președinte pe Emmanuel Macron.
În cazul în care se repetă scenariul de săptămâna trecută, Marine Le Pen ar putea obține pentru prima oară majoritatea în legislativul francez. Al doilea tur al alegerilor legislative au început și în statele pe care Franța le controlează în afara continentului european.
De exemplu, în colectivitatea Saint-Pierre-et-Miquelon, din Atlanticul de Nord, care din punct de vedere electoral funcționează ca o singură circumscripție, electoratul a avut de ales între doi candidați ai dreptei și stângii politice.
Lucrurile se complică pentru Emmanuel Macron
Cei 5.069 de votanți din Saint-Pierre-et-Miquelon nu au fost interesați de vot, absenteismul a atins 44%. De asemenea, urnele s-au deschis și în Guyana franceză, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Guadelupa, Mauritania şi Polinezia. Al doilea tur al alegerilor vine în contextul în care Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională în urma victoriei extremiștilor de dreapta în alegerile europene.
Un lucru este cert, indiferent de rezultatul alegerilor de duminică. Imaginea președintele Emmanuel Macron s-a erodat. Sunt două scenarii. Partidul lui Marine Le Pen obține majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului ceea ce înseamnă că partidul RN va prelua puterea în Franța ori Adunarea Națională intră în blocaj. Acest lucru ar complica procesul de guvernare.
Franța, a doua mare putere economică a Europei
Ambele scenarii reprezintă o provocare pentru proiectul comunitar, în condițiile în care Franța este a doua putere economică din UE. O victorie a RN l-ar obliga pe proeuropeanul Macron să coabiteze un guvern eurosceptic. Un parlament francez fărâmițat, dominat de alianțe și coaliție l-ar împiedica pe Macron să guverneze după propriile politici.
La nivel european, victoria grupului RN ar pune mai multă presiune pe Uniunea Europeană. Asta pentru că și în Germania, motorul economiei europene, cancelarul german Olaf Scholz are probleme. Coaliția de guvernare din Germania a suferit o înfrângere categorică la alegerile europarlamentare din iunie.
Partidele eurosceptice sunt departe de a forma o majoritate în Parlamentul European, însă extrema dreaptă a înregistrat victorii importante la ultimele alegeri europene.