Mituri despre pensii. Nu tot ce știai până acum despre pensionare este adevărat

Mituri despre pensii. Nu tot ce știai până acum despre pensionare este adevărat Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Există multe întrebări care circulă în rândul oamenilor cu privire la pensionare. Legea pare să fie destul de clară însă în anumite situații sunt și excepții de la regulă. Există numeroase mituri despre pensii, asta din cauza sistemului complicat.

Există numeroase mituri despre pensii, pe care le vom demonta în rândurile de mai jos. Sistemul este unul destul de complex și complicat, motiv pentru care apare dezinformarea. Legea se aplică pentru toată lumea însă există și excepții de la regulă, pe care oamenii trebuie să le cunoască.

Mituri despre pensii și vârsta de pensionare

În România, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 62 de ani. În cazul femeilor, aceasta va crește, treptat, la 63 de ani până în 2030. Multe persoane cred că aceasta este o regulă clară însă, de fapt, ea se încadrează la mituri despre pensii.

În mod normal, orice persoană poate ieși la pensie atunci când a atins vârsta prevăzută prin lege, dar există și excepții. Persoanele cu handicap se pot pensiona înainte de vârsta stabilită prin lege. În aceeași categorie se află și persoanele diagnosticate cu boli grave, care nu mai pot munci.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pensia vine automat” este o altă afirmație care face parte din categoria mituri pentru pensii. Persoanele care vor să primească pensie trebuie să o ceară prin depunerea dosarului la Casa Națională de Pensii cu cel puțin trei luni înainte de a părăsi locul de muncă. Dacă depunerea dosarului se face mai târziu, persoana în cauză ar putea avea anumite pierderi financiare.

Bani pentru perioada de cotizare

Mituri despre pensii și cât de importantă este perioada de cotizare. Sursa foto: arhiva EVZ

Perioada de cotizare

„Dacă am achitat stagiul complet de cotizare pot ieși la pensie fără penalizări”, face parte și ea din categoria mituri despre pensii.

Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani. Stagiul complet în cazul femeilor este de 32 de ani, iar în cazul bărbaților de 35 de ani. Se poate ieși anticipat la pensie, însă nu după ce a fost achitat întreg stagiul de cotizare. Persoana care vrea să se pensioneze înainte de vârsta standard trebuie să aibă cotizați cu cel puțin opt ani mai mult decât stagiul complet.

Mituri despre pensii și penalizările

Stagiul de cotizare minim nu este valabil și în cazul persoanelor diagnosticate cu anumite boli. În cazul pensiei de invaliditate, nu se ține cont de perioada de timp în care s-a cotizat.

Penalizările se vor aplica în cazul persoanelor care au ieșit la pensie anticipat. Potrivit legii, penalizările sunt de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.