Mituri despre carduri, detronate de suspiciunile de fraudă
- Gabriela Ținteanu
- 21 decembrie 2011, 16:27
Crezi că cele mai multe furturi de pe card se fac în tranzacţiile online şi că cele mai mai sigure carduri sunt cele cu CIP? Nimic mai fals!
Mai multe bănci de pe piaţa românească au blocat, săptămâna trecută, accesul clienţilor la disponibilităţile băneşti, după ce au fost avertizate în legătură cu o posibilă breşă de securitate la procesatorul de carduri Euronet Worldwide, ceea ce a condus la dezvăluirea unor informaţii legate de tranzacţiile efectuate cu unele carduri.
Piaţa bănuieşte că datele a cel puţin jumătate de milion dintr-un total de 12,7 milioane de carduri emise de băncile din România au fost copiate prin respectiva breşă din sistemul de securitate. O mică parte dintre cardurile cărora li s-au copiat datele au fost şi atacate prin sustragerea de sume mici atât la nivelul procesatorilor, cât şi prin extrageri de la ATM.
Aici avem de-a face practic cu prima demontare de mit: până acum, de câte ori se vorbea de furt sau de tentativă de furt de pe card, se numea phishing şi, invariabil, erau implicate tranzacţiile pe internet, populaţia nefiind conştientă că cele mai sigure carduri pentru plata online sunt cele care au 3D Secure.
Lanţul slăbiciunilor
Întreaga scurgere de date a plecat de la POS-urile instalate în benzinăriile OMV, ca apoi să se constate că şi benzinăriile lucrează cu aceeaşi platformă oferită de Euronet. Operatorul Visa a pornit o anchetă pe întreaga piaţă bancară, aflată în plină desfăşurare. După ce a verificat toate tranzacţiile efectuate pe axa pierderilor (OMV-Petrom, Euronet, bancă) în perioada mai-decembrie, organizaţia a cerut extinderea verificărilor în ianuarie-decembrie 2011.
Surse din piaţa bancară susţin că, în România, au fost afectate doar cardurile cu bandă magnetică. Acestui tip de carduri, indiferent de platforma sau banca emitentă, le-au fost copiate datele şi, pe baza lor, s-au făcut tranzacţii. Teoretic, toate cardurile pe bază de CIP au scăpat de fraudă. Şi aici se distruge al doilea mit. Spunem teoretic, deoarece 30% din bancomatele din România nu au fost adaptate să citească CIP-ul şi au rămas pe vechiul sistem de citire bazat pe bandă magnetică.
De asemenea, se pare că circa 10% dintre POS-urile instalate la comercianţi nu pot citi sistemul CIP şi rămân pe vechiul sistem.
ADEVĂRAT SAU NU?
5 păreri comune despre carduri
- Plăteşti comision dacă achiţi cu cardul la comecianţi - FALS
- Este mai sigur să-ţi păstrezi salariul în numerar decât pe card - FALS, există hoţi de buzunare.
- Nu e sigur să plătesti cu cardul pe internet - FALS: plăţile pe internet sunt sigure, iar standardul 3D Secure conferă un plus de siguranţă.
- Tinerii sunt cei mai importanţi cumpărători pe net - ADEVĂRAT.
- Este mai rapid să plăteşti cu cash decât cu cardul - FALS, dacă ai un card contactless (fără atingere).
- Femeile plătesc mai des cu cardul online decât bărbaţii - FALS: proporţia este relativ egală.