Mitul gazelor de șist începe să se spulbere. Sunt mai greu și mai scump de extras decât păreau
- Marius Pandele
- 27 martie 2012, 19:06
Primele foraje realizate în Polonia pentru descoperirea gazelor de șist au avut rezultate dezamăgitoare, calmând pentru moment euforia creată în jurul acestui subiect.
Potrivit Bloomberg, două dintre puțurile de explorare ale Exxon au generat un flux de gaze naturale care nu le-ar face să fie profitabile, în timp ce mai multe puțuri ale 3Legs Resources și BNK Petroleum au înregistrat o producție mai scăzută decât a celor similare din Statele Unite ale Americii.
Institutul de Geologie din Polonia a mai dat o lovitură gazelor de șist săptămâna trecută, când a anunțat că, pe baza datelor rezultate în urma explorărilor dintre anii 1950 și 1980, rezervele țării ar fi doar între 346 și 768 de miliarde de metri cubi. Este vorba de mai puțin de 15% din estimarea anterioară a Administrației americane pentru Informații Energetice, de 5,2 trilioane de metri cubi.
Costul forajelor este de asemenea mult mai mare decât cel din SUA. Pentru un puț orizontal de 2.000 de metri se plătesc 11 milioane de dolari în Polonia, față de 3,9 milioane în SUA, iar în Polonia este nevoie în unele cazuri să se foreze până la 3,600 de metri adâncime. În afară de costurile operațiunilor propriu-zise, infrastructura rutieră nu este la fel de dezvoltată, transportul echipamentelor de foraj durând mai mult și costând mai mulți bani.
Pietrele europene, mai tari decât cele americane
Un alt aspect nefavorabil a fost descoperit pe parcursul operațiunilor de explorare. Ar Potrivit lui Rex Tillerson, directorul general al Exxon Mobil, vor trebui inventate noi metode de a sparge rocile din Europa și China, iar în multe zone acestea s-ar putea dovedi imposibil de dislocat cu metodele folosite până acum în America.
Mai mult decât atât, guvernul polonez a luat-o înaintea evenimentelor, plănuind introducerea de noi taxe pentru exploatarea gazelor de șist și luând în calcul chiar înființarea unui fond suveran asemănător celui pe care Norvegia îl alimentează cu bani din exploatarea petrolului.
Problemele de infrastructură și cele legate de tehnicile de forare trag un semnal de alarmă și pentru România. Rezervele de gaze de șist estimate pentru țara noastră ne-ar asigura independența față de importurile din Rusia, însă cu condiția ca problemele întâmpinate de companiile ce explorează în Polonia să fie mai mici sau să nu existe deloc în România.