Deşi parohiile din nordul Italiei slujesc emigranţilor români, aflaţi în număr foarte mare, arhiepiscopul a trecut sub jurisdicţia Kievului.
Puţini ştiu că, alături de ceea ce numim noi îndeobşte "Biserică oficială“ sau "ortodoxie oficială“ există alte organizaţii, jurisdicţii la fel de ortodoxe. Unele sunt compuse din cei care ţin calendarul iulian neîndreptat - numiţi şi popular "stilişti", alţii pur şi simplu nu sunt recunoscuţi de Patriarhiile ortodoxe. Din motive canonice sau din orgoliu eclesiastic.
Ortodoxia alternativă
În Italia, alături de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu sediul la Roma, aflată sub omoforul Patriarhiei Române şi condusă de Prea Sfinţitul Siluan, există mai multe parohii în care se slujeşte în româneşte. Şi nu vorbim aici de preoţi care din motive disciplinare s-au declarat "independenţi" sau slujesc sub greci, bulgari etc.
Este vorba de Mitropolia de Milano şi Aquileia, condusă de ÎPS Evloghie, Arhiepiscop şi Mitropolit. La origini, această Biserică a aparţinut de Sinodul Vechilor Calendarişti Greci, condus de ÎPS Auxentios, care în 1984 i-a acordat autonomia. Este bine de amintit că ÎPS Auxentios şi sinodul său a fost recunoscut de ruşii din exil, Russian Orthodox Church Abroad, recent reîncadraţi în Biserica Rusă "oficială“, fără impedimente canonice.
După 1990, datorită numărului mare de emigranţi, şi Sinodul de la Milano şi-a organizat parohii în care se slujeşte în româneşte. Profitând de necesitatea absolut stringentă şi de faptul că Patriarhia Română nu a putut organiza parohii în toate colţurile Italiei, Mitropolia de Milano a preluat iniţiativa.
Aşa se face că astăzi după Patriarhia română, în Italia cel mai mare număr de credincioşi îl are Sinodul milanez.
Arhiepiscop de Sondrio şi Vercelli
Cum românii au specificitatea lor, ÎPS Evloghie a înţeles că au nevoie de un ierarh al lor, care să le înţeleagă obiceiurile, tradiţiile. Aşa se face că părintele Olivian Pop a ajuns Arhiepiscop de Sondrio şi Vercelli, Exarh pentru Europa de Est.
Fost stareţ la Mănăstirea "Izvorul Miron" Româneşti (Timiş), dar şi capelan ortodox la Penitenciarul Găeşti, protosinghelul Olivian Pop a trecut, din motive personale, la 1 aprilie 2006, sub jurisdicţia Patriarhatului de Kiev.
VREDNIC SLUJITOR
ÎPS Onufrie, blândul părinte
Se stabileşte în Italia, iar la 15 iunie 2008 primeşte la cerere binecuvântarea de ieşire din eparhie stabilindu-se în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Autonome de Aquileia şi Milano. Este hirotonit episcop, iar pe 31 august 2008 este ridicat la treapta de Arhiepiscop Titular de Bergamo şi Vercelli şi numit Exarh pentru Europa de Est. Uite aşa a ajuns un vrednic slujitor al Bisericii strămoşeşti sufletul emigraţiei din Italia.
Sub titulatura, ce-i drept destul de stufoasă de Onufrie, Arhiepiscop de Sondrio şi Vercelli, stă năsăudeanul Olivian Pop, din Rodna. Un bun teolog, cu dublu doctorat, care în Peninsulă editează o revistă ortodoxă în limba română, “Hrană pentru suflet", dar şi impresionante volume teologice.
Cert este că sub o jurisdicţie străină, ÎPS Onufrie îşi face datoria de român şi ortodox. Cum Mitropolia de Milano vrea să intre în componenţa Patriarhiei ruse, blândul părinte ar trebui recuperat în sânul Patriarhiei Române.