Imaginile care au făcut valuri în presă și în sânul MAI, în care șeful Serviciului Control al Poliției de Frontieră stă, în genunchi, în fața lui Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI, serviciul secret al MAI, cunoscut ca „Doi și-un sfert”, au fost surprinse de o cameră de luat vederi, dar și cu telefoane mobile, de martori prezenți la o petrecere care a avut loc după bilanțul Poliției de Frontieră, în anul 2013.


FOTO: Imaginea publicată de ziarul „Național”Oficiali din MAI ne-au dezvăluit că imaginile au fost stocate de un polițist de frontieră care le-a făcut publice, prin intermediul ziarului Național, după patru ani. Înregistrarea făcută pe 13 februarie 2013, în jurul orei 22.00, redă scena în care Gelu Oltean are un schimb dur de replici cu Aurelian Miu, la capătul căreia cel din urmă se așază în poziția umilă, în fața unei mese la care mai erau Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, şi alţi poliţişti de rang înalt. La petrecere a fost prezent și chestorul Ioan Buda, șeful Poliției de Frontieră.

Era „rupt de beat

Martori prezenți la acea petrecere, care a avut loc în sediul Poliției de Frontieră, au dezvăluit, pentru EVZ, că Aurelian Miu era în stare avansată de ebrietate, iar disputa verbală cu Gelu Oltean s-a consumat pe fondul unor controverse legate de implicarea ofițerilor „Doi șiun sfert” în anumite cazuri cercetate de Serviciul Control al PFR. După schimbul de replici, Aurelian Miu ar fi dansat, pe ritm de manele, și, la final, a căzut în genunchi în fața mesei în care se afla fostul șef al DGIPI, în semn de iertare față de cele spuse.

Ministrul i-a cerut demisia

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat că, cel mai probabil, imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere amplasată pe terasa etajului şase, acolo unde a avut loc petrecerea.

Conform legii, imaginile de pe camerele video sunt păstrate 30 de zile, dar stocarea și publicarea lor s-a făcut cu un alt dispozitiv. Ministrul i-a cerut demisia de onoare lui Aurelian Miu și a adăugat că astăzi se vor încheia verificările în acest caz. Ofițerii prezenți la acea petrecere au fost audiați. Carmen Dan a spus despre conducerea Poliției de Frontieră că „a acţionat superficial”. Deorece au trecut patru ani de la acel eveniment, nici Aurelian Miu și nici ceilalți ofițeri nu pot fi trași la răspundere și nici sancționați disciplinar.

Semne de întrebare

Incidentul rușinos de la petrecerea care a avut loc în sediul Poliției de Frontieră naște o serie de întrebări:

● L-a informat Gelu Oltean pe ministrul de Interne, de atunci, Radu Stroe, despre incidentul de la petrecerea Poliției de Frontieră?

● Cum a fost posibil ca, întro unitate militarizată, un șef de serviciu să fie filmat și fotografiat?