MISTERUL raidului aerian din Siria. Trump îl LOVEȘTE pe Kim pe la spate

MISTERUL raidului aerian din Siria. Trump îl LOVEȘTE pe Kim pe la spate

Administrația Trump nu își permite încă să lanseze o acțiune militară directă împotriva Phenianului. De aceea, recurge la subterfugii tactice.

Un raid aerian, desfășurat joi dimineață, înainte de a se lumina de ziuă, a avut loc asupra Centrului de Studii și Cercetări Științifice (CERS) din localitatea Masyaf, în centrul Siriei. Mai exact, de aici este coordonată încă din anii 1970 activitatea de dezvoltare a armelor chimice și a programelor de rachete ale regimului de la Damasc.

Potrivit presei siriene de opoziție, raidul ar fi fost efectuat de aviația israeliană. Relatările de presă au fost însoțite de imagini în care se observă flăcări înalte și extinse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-ul israelian Debka notează că Masyaf se află la numai 70 de kilometri de baza aeriană rusească de la Hmeimim, unde se află desfășurate și modernele sisteme de rachete antiaeriene S-400.

Abia târziu, după amiază, guvernul de la Damas a anunțat oficial că o poziție militară de lângă Masyaf a fost atacată de avioane și rachete ale Israelului, înregistrându-se doi morți din rândul forțelor armate siriene.

Israelul nu a făcut nici un anunț oficial despre atac

Pe 24 august, Algemeiner Journal din New York cita un raport confidențial al ONU care relata despre interceptarea în ultimele șase luni a două nave nord-coreene care se îndreptau spre coastele sirieneși despre care se credea că au legătură cu contractul dintre KOMID (Korea Mining Development Trading Corp.) și Damasc.

KOMID este cel mai important exportator nord-coreean de arme chimice, de motoare de rachete și de arme convenționale. Compania a fost trecută pe lista neagră a Consiliului de Securitate al ONU în 2009, împreună cu cele două reprezentanțe ale sale din Siria.

Potrivit ziarului în limba germană din Statele Unite, raportul ONU nu preciza cărei țări îi aparțineau cele două vase care au interceptat transporturile nord-coreene și nici ce conțineau acestea efectiv.

Surse din comunitatea de informații, citate de Debka, afirmă că la CERS, în Siria, lucrează ingineri și tehnicieni nord-coreeni, care colaborează la transporturile prohibite, fără a fi clar însă dacă ei sunt angajați la un proiect sirian sau la unul externalizat al Phenianului.

Coincidență sau nu, cu exact un deceniu în urmă, pe 7 septembrie 2007, Israelul distrugea tot printr-un raid aerien, desfășurat în zori, o uzină nucleară siriană construită de Coreea de Nord. Aceasta, nedată încă în folosință, era destinată să producă plutoniu pentru programele nucleare ale Coreei de Nord și Iranului.

Cu toate acestea, Debka susține că acțiunea de joia aceasta asupra CERS ar putea să fie un „joint-venture” israeliano-american.

Într-adevăr, după ce a lansat atacul cu rachete Tomahawk pe 7 aprilie asupra bazei aeriene de la Al-Sharyat, ca represalii pentru atacul chimic al forțelor Damascului asupra rebelilor de la Idlib, Donald Trump a declarat că nu va mai permite niciodată Siriei să facă uz de arme chimice.

Debka subliniază că, dată fiind colaborarea strânsă dintre Siria și Coreea de Nord în domeniul dezvoltării armelor de distrugere în masă și situația încordată legată de escaladarea Phenianului din ultima perioadă, Washingtonul ar fi ales, în colaborare cu aliatul său israelian, să îl lovească pe Kim Jong-un pe la spate. Vremea pentru un atac direct nu a venit încă.