Misterul organizării evenimentelor sportive la „Șosea” a fost dezlegat. Bulevardul Kiseleff era la discreția unui inculpat, omul lui Sorin Oprescu

Misterul organizării evenimentelor sportive la „Șosea” a fost dezlegat. Bulevardul Kiseleff era la discreția unui inculpat, omul lui Sorin Oprescu

Patronul firmei care organiza evenimentele sportive din faţa sediului PSD este băgat până în gât în dosarul „Apa Nova” şi prieten din copilărie cu fiul fostului primar general

Interzicerea de către primarul general Gabriela Firea a evenimetelor sportive de pe Bulevardul Kiseleff, care presupuneau închiderea circulaţiei pe perioada verii, de vineri noaptea, ora 22.00, până duminica la ora 14.00, a stârnit furia organizatorilor, dar şi a unor ONG-uri. Sub sloganul „Stop trafic! Start joc!”, firma SC Funvertising SRL organiza pentru al şaptelea an consecutiv „Via Sport” pe artera unde îşi are sediul central PSD, partidul edilului general.

Noul primar, inamicul închiderii traficului

Gabriela Firea a anunţat că se opune închiderii circulaţiei, pentru evenimente culturale şi sportive, în centrul Capitalei imediat după preluarea mandatului. Chiar în primul week-end al lunii iulie, ea declara: „Bucureştenii deja mai au puţin şi dau pe dinafară de supărare. Ieri (2 iulie – n.r.) am simţit această stare şi primesc nenumărate mesaje şi pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile şi la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coadă de maşini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeţi că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câţiva tineri care jucau tenis — foarte puţini pentru că era şi caniculă — şi tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (...) Recent a avut loc un concert în Piaţa Constituţiei. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul”. Primăria generală i-a anunţat pe organizatori că trebuie să mute locul de desfăşurare al evenimentului în altă parte, una dintre variantele oferite fiind Parcul Tineretului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, s-a declarat de acord cu iniţiativa Gabrielei Firea, menţionând că sportul se poate practica în curţile şcolilor şi în parcuri.

Organizatorii au refuzat relocarea

SC Funvertising SRL a refuzat relocarea, motivând: „Conceptul evenimentului, care reiese și din numele de «Via Sport» este crearea unui spațiu utilizat de obicei pentru traficul rutier într-un spațiu de relaxare, pe o perioadă (vineri seară – duminică la prânz) în care traficul este la cel mai redus nivel al săptămânii și al anului (vara, pe timpul concediilor). Nu ne-am propus niciodată să facem un eveniment într-un parc, ci să închidem un bulevard al unei capitale europene și să-l redăm publicului pentru a se juca pe el sau a se plimba pe el, așa cum se întâmplă și în alte capitale. Unul dintre sloganuri a fost «Stop trafic! Start joc!» (…) Sumele strânse anul acesta de la partenerii privați (așa cum au fost în fiecare din cele şapte ediții) nu ar fi putut acoperi costurile relocării, cu tot ce însemna acest lucru”.

„Cea mai mişto agenţie de publicitate”

SC Funvertising SRL este firma lui Alexandru Zamfir, care până în septembrie 2013 se numise AdVenture. „Deşi ţineam la AdVenture, nu ne mai reprezenta. Am vrut un nume care să exprime ce vrem să fim, adică cea mai mişto agenţie de publicitate din România, cu cei mai fericiţi şi relaxaţi angajaţi”, justifica rebranduirea Zamfir. În 2014, noua agenţie de publicitate a avut o cifră de afaceri de 2,8 mil. lei.

Relația cu fostul edil Oprescu

Ca să poată obţine aprobarea pentru închiderea Bulevardului Kiseleff, Alexandru Zamfir a apelat, potrivit propriilor mărturisiri, la tatăl prietenului său din copilărie Mircea Oprescu, nimeni altul decât primarul general de acum şapte ani, Sorin Oprescu. El a declarat că nu crede că prietenia sa cu Mircea a contat în obţinerea aprobării, pentru că primarului i-a plăcut, pur şi simplu, ideea. „A contat în măsura în care am avut un drum mai scurt până la a merge la dânsul să-i spunem despre proiect și să obținem din capul locului un da sau nu de principiu. După care să trecem prin toate comisiile care să ne aprobe evenimentul, să ne spună dacă este bun sau nu pentru comunitate”, a precizat Alexandru Zamfir pentru site- ul vice.com.

FOTO: Campanie pentru Sorin Oprescu FOTO: LIBERTATEA

Clipuri pentru candidat

Însă nu era prima dată când cei doi colaborau. Predecesoarea agenţiei Funvertising, AdVenture, realizase clipuri electorale pentru candidatul la primăria general Sorin Oprescu, în 2008. Apoi a recidivat în 2012.

Angajamente încălcate

Gabriela Firea a acuzat Funvertising că nu a respectat protocolul semnat cu Primăria Capitalei. Organizatorii se angajaseră să aducă pe Kiseleff, în fiecare sfârşit de săptămână, 5.000 de oameni care să facă sport, dar strângeau câteva zeci. La fel, promiseseră să aibă 500 de supraveghetori dar aveau doar câţiva. Mai mult, deşi se angajaseră să nu se consume băuturi alcoolice, pe bulevard s-a băut bere, unul dintre sponsorii de anul acesta fiind un cunoscut producător.

Urmărit în dosarul „Apa Nova”

Unul dintre principalii sponsori ai „Via Sport” a fost, până anul trecut, SC Apa Nova SA Bucureşti. Anul acesta numele acesteia nu a mai apărut printre finanţatori, după ce, în octombrie, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Alexandru Zamfir. Acum, el este inculpat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor într-un dosar legat de Apa Nova.

FOTO: Alexandru Zamfir FOTO: FACEBOOK

Procurorii acuză că în perioada 2012 - 2014, Bruno-Daniel-Paul Roche şi Lalague Laurent, în calitate de administratori ai Apa Nova şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, beneficiind de complicitatea lui Alexandru Zamfir, au participat la realizarea unui circuit comercial şi financiar fictiv ce a avut drept scop înregistrarea, în contabilitatea societăţii de apă, a unor achiziţii fictive având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri de la un număr de trei firme, printre care şi cea administrată de Zamfir.

Aceste firme emiteau facturi false care să favorizeze SC Apa Nova, utilizând, ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de firme fantomă, mai arăta DNA. Prin aceste operaţiuni ilicite se urmărea deducerea nelegală a TVA şi diminuarea bazei de impozitare a profitului.

Un prejudiciu de un milion de lei dintr-un foc

Mai mult, cei trei operau retrageri de numerar imediat dupa alimentarea contului, ridicau frecvent sume de bani în numerar, în valori mari, având drept explicaţii „achiziţii mărfuri” şi efectuau rulaje deosebit de mari în conturile personale, fără justificare legală.

Doar în cazul unei facturi a fost stabilit un prejudiciu minim în sumă de 263.820 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adăuga suma de 817.842 lei, reprezentând prejudiciul minim produs prin comiterea infracţiunii de spălare a banilor, preciza DNA.

Cumpărare şi trafic de influenţă

În acelaşi dosar, pe lângă Alexandru Zamfir, administrator al SC Funvertising, procurorii DNA Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi oamenilor de afaceri Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, acuzaţiile aduse acestora fiind de cumpărare şi trafic de influenţă.