Misterul furturilor de la Parlamentul European! Oare ce căutau hoții?

Misterul furturilor de la Parlamentul European! Oare ce căutau hoții?

Hoții au lucrat la foc continuu în Parlamentul European cât timp activitatea a fost suspendată din cauza crizei de sănătate. Cel puțin 50 de deputați se plâng că le-au fost furate computere, tablete și alte obiecte valoroase din birourile Parlamentului European de la Bruxelles. Unii spun, însă, că lucrurile le-au fost răscolite de parcă cineva ar fi cîutat ceva, , dar nu le-a dispărut nimic.

Cele mai multe hoții au avut loc în timp ce clădirea era practic goală. Hoții au spart dulapuri în care europarlamentarii își ascunseseră lucrurile valoroase și au luat tot ce le-a poftit inima.

Deputatul german Nico Semsrott, căruia i s-au furat două laptopuri, spune că este dezamăgit de lipsa de răspuns din partea Direcției generale pentru securitate a Parlamentului European, cunoscută sub numele de DG SAFE. „Acesta este un scandal uriaș și nu știu de ce toată lumea tace. Suntem destul de siguri că [spărgătorii] au scotocit prin toate lucrurile noastre, pentru că lucrurile nu mai erau la locul lor”, a spus Semsrott.

Semsrott și-a avertizat colegii de grup să-și verifice lucrurile și a postat un videoclip pe YouTube în care arată cum hoții au forțat un sertar de la birou, dar au folosit o cheie pentru a deschide un dulap securizat în care se aflau conputerele. El a declarat că DG SAFE nu i-a avertizat pe europarlamentari cu privire la furturi.

În martie, președintele Parlamentului, italianul David Sassoli, a introdus măsuri stricte de interzicere a accesului vizitatorilor externi și i-a încurajat pe europarlamentarii și oe funcționari să lucreze din țările lor de origine pentru a limita  răspândirea Covid-19. Ca urmare, parlamentul a rămas aproape pustiu  până în mai.

Decizie radicală în Parlamentul European. Ce se întâmplă cu funcționarii (SURSE)

„Black Lives Matter”, regulă și în Parlamentul European

O purtătoare de cuvânt al Parlamentului a declarat că adunarea a fost informată despre jafuri în aprilie și că a „crescut numărul agenților de securitate care patrulează prin clădire”, în timp ce „alți agenți controlează accesul în Parlament”. Ea a adăugat că DG SAFE investighează furturile și este în contact cu autoritățile belgiene. Purtătorul de cuvânt a spus că numărul deputaților păgubiți  nu a fost confirmat, dar alți oficiali au estimat că ar fi vorba de aproximativ 50 de persoane,

Dita Cháranzova, eurodeputată cehă din Grupul Renew Europe și vicepreședinte pentru securitate, spune  că a solicitat DG SAFE un raport. „Nu pot decât să încurajez membrii și personalul să raporteze aceste incidente”, notează politico.eu.

Massimo Casanova, europarlamentar al Ligii lui Salvini, a scris pe pagina sa de Facebook că a înaintat o plângere în Parlament după ce încuietorile dulapurilor din biroul său au fost forțate. Casanova spune  că „nu lipsește nimic”, dar trebuie să verifice dacă nu cumva îi lipsesc documente. Conform bugetului anual al UE pentru Parlament, pentru securitatea și supravegherea clădirilor s-au alocat  peste 23 de milioane de euro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News