Evenimentul Zilei > Actualitate > MISTERUL Africii. Cercurile zânelor din Namibia rămân o enigmă pentru cercetători | GALERIE FOTO
MISTERUL Africii. Cercurile zânelor din Namibia rămân o enigmă pentru cercetători | GALERIE FOTO

MISTERUL Africii. Cercurile zânelor din Namibia rămân o enigmă pentru cercetători | GALERIE FOTO

Un fenomen ce îi intrigă pe locuitori, dar și pe cercetători deopotrivă, are loc în deşertul din Namibia din sudul Africii. Cercuri de diferite dimensiuni apar pe suprafețele înverzite, formațiunile fiind denumite ”cercurile zânelor”.

Aceste cercurile apar pe dealurile cu vegetație bogată, sub forma unor zone cu diametrul de minimum de 2 metri şi maximum 12 m, unde nu mai creşte iarba.

Mai multe ipoteze au fost lansate în legătura cu factorii ce determină apariția acestor zone, însă niciuna nu a fost verificată. Unii cercetători consideră că au fost formate de plante otrăvitoare, de emisii subterane de gaze sau de impactul cu mici meteoriţi.

O altă teorie este cea a cuiburilor de insecte. Biologul Norbet Juergens, de la Universitatea din Hamburg, susţine că aceste forme au fost făcute de termite, iar studiul săi a fost publicată în revista Science.

Deși mai mulți oameni de știință au explorat deșertul în căutarea unei explicații pentru cercurile vrăjite, ele rămân încă un mister.