Asasinarea, în inima Teheranului, a lui Abu Mohammed al-Masri, numărul 2 al Al-Qaida, la 7 august, nu a fost revendicată. Nici comentată de gruparea teroristă. Nici de SUA, care a fost comanditarul acțiunii, nici de Israel, care a executat-o.
Eliminarea lui Mohammed al-Masri, a avut loc chiar în ziua „aniversară” a atentatelor teroriste împotriva ambasadelor americane din Nairobi și din Dar es Salam din 1998.
Washington îl acuză pe Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Mohammed al-Masri, că a jucat un rol principal în aceste sângeroase atentate.
Al-Masri a fost împușcat mortal în Teheran (Iran) în timpul unei misiuni secrete comandate de Washington și executată de agenți israelieni.
Fiica sa Miriam, văduva unuia dintre fii lui Osama bin Laden, care l-a însoțit, a fost, de asemenea, ucisă în operațiune, potrivit informațiilor furnizate de oficialii de informații americani.
Un anunț plin de necunoscute, negat de autoritățile iraniene, care nu a fost comentat de administrația americană sau de guvernul israelian. Tăcere și de partea Al-Qaida, de asemenea.
Acest cetățean egiptean a fost considerat unul dintre principalii executivi ai nebuloasei teroriste conduse de Ayman al-Zawahiri, succesorul lui Osama bin Laden , el însuși ținta zvonurilor despre moartea sa.
„Abu Mohammed al-Masri era un personaj care ocupa un grad foarte important în înaltul comandament al Al-Qaeda, subliniază Wassim Nasr, jurnalist la France 24 și specialist în mișcări jihadiste. „Acest locotenent al lui Ayman al-Zawahiri aparținea facțiunii egiptene a Al-Qaeda, cea mai influentă a grupului de la eliminarea lui Bin Laden”.
Zone gri, prea sensibile
Dar Al-Masri era cunoscut și căutat după ce a fost inculpat în SUA pentru presupusul său rol în atacurile teroriste împotriva ambasadelor americane din Kenya și Tanzania, în august 1998, soldate cu 224 de morți și 4000 de răniți.
Aceste atacuri simultane cu mașini-capcană în două capitale africane, un modus operandi fără precedent în Africa subsahariană, au marcat prima apariție majoră a Al-Qaida, necunoscută publicului larg, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.
„Data asasinării lui Abu Mohammed al-Masri, 7 august, este departe de a fi anodină, întrucât este aniversarea acestor atacuri și există nimic întâmplător în acest gen de operațiune”, notează Wassim Nasr.
O țintă prioritară pentru Washington, Abu Mohammed al-Masri se află încă pe lista celor mai căutați teroriști de FBI , care promite o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informație care să ducă la capturarea sa.
Dar cum se explică zonele gri din jurul operațiunii eliminării acestuia? Donald Trump, în plină campanie electorală, nu ar fi avut interes să facă publicitate eliminării numărului doi al Al-Qaida?
„Americanii nu își permit să anunțe că au comandat israelienilor să efectueze o operațiune în inima capitalei iraniene, mai ales că fiica lui Abu Mohammed al-Masri a fost ucisă în timpul operațiunii. A fost ea țintă justificată? Mulți parametri împiedică recunoașterea oficială a acestei operațiuni pentru moment”, estimează Wassim Nasr.
El a adăugat: „Trebuie să așteptăm confirmarea Al-Qaeda, deoarece nici iranienii nu vor confirma nimic și asta, pentru a nu recunoaște public ceea ce este totuși secretul lui Polichinelle, și anume că o parte din comandamentul Al-Qaida s-a refugiat pe teritoriul iranian după ce au fugit din Afganistan”.
Ca reacție la articolul din New York Times care informa despre eliminarea lui Al-Masri, Republica Islamică s-a mulțumit să denunțe „informații fabricate”, nu fără a nega prezența pe solul său a membrilor grupului jihadist.
„Au existat deja zvonuri de câteva săptămâni, în special în discuțiile aprinse pe rețelele jihadiste în care Al-Qaida a fost acuzată că a ascuns moartea lui Abu Mohammed al-Masri din mai multe motive. Unul, pentru a nu pune în postură negativă Teheranul și celălalt pentru a nu recunoaște deschis prezența unei părți din comandamentul său în Iran”, a spus Wassim Nasr.
Înțelegerea diplomaților
Specialistul în mișcări jihadiste explică faptul că autoritățile iraniene au relații complexe cu Al-Qaida. Teheran a împărtășit ocazional interese comune cu organizația teroristă, în special de la sosirea trupelor americane în Afganistan.
Această prezență i-a împins pe executivii grupului, inclusiv pe Abu Mohammed al-Masri, precum și familia lui Bin Laden, să se refugieze în Iran, unde se simțeau de neatins.
„Chiar dacă relațiile nu erau conflictuale la vremea respectivă între Iran și Al-Qaida, înainte ca situația să se intensifice în Irak la mijlocul anilor 2000, nu trebuie să se creadă că au fost primiți cu brațele deschise. Dimpotrivă, au fost puși în detenție și apoi în arest la domiciliu, precizează Nasr.
„Au reprezentat cărți în mâna Republicii Islamice, cu o puternică valoare de răscumpărare la nivel regional și chiar internațional”.
Wassim Nasr reamintește așa-numita afacere a „acordului diplomaților” din 2015, în care Teheranul a acordat mai multe libertăți pentru cinci cadre ale Al-Qaida prezente în Iran, între care Abu Mohammed al-Masri, în schimbul eliberării un diplomat iranian și însoțitorilor săi luați ostatici de Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP), în Yemen.
Saif al-Adel, următorul șef al al-Qaeda?
„În timp ce unii dintre acoliții săi s-au alăturat rândurilor jihadiste din Siria sau au fost uciși în altă parte, Abu Mohammed al-Masri, la fel ca ultimul supraviețuitor din present, Seif Al-Adel, a preferat să rămână în Iran, crezându-se poate protejat”.
Între moartea lui Abu Mohammed al-Masri și zvonurile despre moartea lui Ayman al-Zawahiri, următorul lider Al-Qaida ar putea fi, potrivit experților, Saif al-Adel. Se spune că a acționat ca formator pentru pirații aerieni care au deturnat avioanele în atentatele teroriste din 11 septembrie din SUA.
Saif al-Adel, de asemenea membru al ramurii egiptene a Al-Qaida, fost militar care a trecut prin rândurile Jihadului Islamic Egiptean (JIE) în anul 1980, înainte de a ajunge în Afganistan și în Al-Qaida, ar fi, de asemenea, refugiat în Iran. Un raport al Organizației Națiunilor Unite l-a plasat în Iran, în 2018, descriindu-l drept unul dintre principalii locotenenți ai lui Ayman al-Zawahiri.
„La fel ca Abu Mohammed al-Masri, Saif al-Adel a avut de ales să părăsească Iranul, dar nu a făcut-o, deși nu se știe dacă există în ce-l privește o interdicție de a părăsi teritoriul Iranian”, spune Wassim Nasr.
El este până în prezent cel mai înalt executiv al grupului din spatele lui Ayman al-Zawahiri. „Și, prin urmare, potențiala următoare țintă a unei operațiuni sub acoperire?”.
Foto: FBI