Misterioasa creștere a pensiilor care scad de la 1 septembrie

Misterioasa creștere a pensiilor care scad de la 1 septembrie

Într-un expozeu care a durat circa 18 minute, ministrul de finanțe Florin Câțu a pomenit de cel puțin zece ori PSD-ul, dar n-a anunțat principalul element pentru care a convocat presa la minister: procentul cu care va crește punctul de pensie de la 1 septembrie.

”Astăzi vă spunem că da, în România vom creşte pensiile. Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea o creștere și va fi cea mai mare pe care a avut-o vreodată.

PSD nu a avut niciodată această creștere. În acest context global dificil, am reușit să creștem pensiile. Îl provoc pe domnul Ciolacu să mai găsească o altă țară care face aceste eforturi în plină criză.” - a spus Florin Cîțu la ora 18.00 între altele, dar fără vreun alt element concret.

Timp de două ore, procentul avut în vedere, 14%, a fost „secretizat” și apoi livrat în exclusivitate Realității Plus prin prezența în studio a cancelarului prim-ministerial Ionel Dancă. Dancă a confirmat procentul și a spus inclusiv că prin această „cea mai mare creștere a pensiilor din istorie” Guvernul din care face parte dovedește „eroism”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși sînt absolvenții unor facultăți unde se predau științe exacte, domnii Cîțu și Dăncă au dovedit de-a lungul carierelor lor în funcțiile publice o aplecare aparte către lirism cu pronunțate note onirice. Ambii au acuzat și astăzi PSD-ul că a mințit și minte în continuare electoratul, inclusiv pe pensionari.

Probabil just. Însă realitatea științelor exacte absolvite se încăpățânează să arăte că cele 14 procente cu care va crește acum punctul de pensie sînt mai puține decît cele 15 procente, cu cât au crescut pensiile în 2019 (de la 1100 lei la 1265 de lei), și decât 14,8% (de la 871,7 lei la 1000 de lei) - mărirea din 2017.

Legea pe care guvernul Orban a promis în mod repetat că o va respecta impune o mărire cu 40% a punctului de pensie. Florin Cîțu era agasat de întrebarea dacă va crește pensiile cu procentul respectiv și a răspuns de zeci de ori că sumele necesare creșterii sînt prinse în bugetul 2020.

O dată cu rectificarea, ghinion: nu vor mai fi prinse. Prin câțiva purtători de cuvînt, pensionarii reclama tăierea pensiilor impuse de lege cu 26%. Guvernul susține că încasările bugetare au scăzut semnificativ din cauza crizei globale, deci n-are bani.

PSD promisese că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă punctul de pensie nu crește cu 40% de la 1 septembrie. Măcar această promisiune cu efecte politice mai degrabă secundare pare că va fi respectată.

Deci valoarea pensiei începând cu luna septembrie rămâne în continuare marea necunoscută și la capătul unei zile care putea clarifica definitivcazul. N-a fost să fie! Va deconta electoral PNL această opțiune pentru austeritate? Mai degrabă nu, cel puțin la alegerile locale.

Acestea se vor desfășura în condițiile complicate ale unei epidemii active ce poate ține departe de urne foarte mulți beneficiari ai “celei mai mari creșteri de pensii din istorie.”