De ce a murit liderul protestatarilor din Piața Victoriei, la doar 33 de ani

De ce a murit liderul protestatarilor din Piața Victoriei, la doar 33 de ani

Unul dintre liderii „Rezist”, Alexandru Socol, fondatorul ONG-ului „Corupția Ucide”, a decedat la doar 33 de ani. Anunțul morții a fost făcut de fratele său, fără a preciza detalii despre modul în care s-a produs tragedia.

Vestea morții sale i-a șocat pe apropiați, dar și pe rudele sale. Potrivit acestora, el ar fi suferit de depresie, iar din primele informații s-a aflat că ar fi recurs la un gest extrem.

Mesajele de condoleanțe ale celor care l-au cunoscut curg pe paginile de Facebook. O apropiată a acestuia, parlamentarul USR, Floriana Presadă, a avut un mesaj de adio.

„Adio, Alex! Am stat în caravana „Fără Penali” alături de Alexandru Socol în vara lui 2018 niște săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Era omul din spatele aparatului de fotografiat, omul care te făcea să zâmbești și te încărca cu energie fix atunci când credeai că nu mai poți. Alex s-a dus pentru că nu am reușit, noi toți cei care l-am cunoscut, să îi oferim ajutorul de care avea nevoie. Depresia e grea, te duce în hău, dar e o boală care se tratează.

E păcat, e strigător la cer, să nu conștientizăm importanța acestui tratament! Sunt vieți pe care le putem salva, oameni pe care i-am putea avea încă lângă noi dacă am înțelege cât de util e acest tratament! Îmi pare rău, Alex, că nu te-am putut ajuta! Iartă-ne tu pe noi! Și iartă-mă că acum nu pot să zâmbesc”, a Presadă.

Alexandru Socol a fost unul dintre cei mai activi protestatari din Piața Victoriei în 2017. La Congresul PSD din 2018, el a fost săltat de jandarmi pentru „tulburarea ordinii publice”.

Protestele haștag rezist

În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România o serie de proteste de stradă față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București.

În următoarele zile, protestele au luat amploare în toată România și în diaspora, mai ales după ce ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat prin mass-media, în jurul orei 24 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu.

Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că, în aceeași zi, guvernul anunțase abrogarea OUG 13. Protestele au devenit cunoscute, neoficial, drept protestele #rezist, hashtag devenind simbolul mișcărilor de protest.