„Misiunea SRI e strict legată de informații. Nu instrumentează dosare”
- Andreea Udrea, consultant politic
- 11 mai 2015, 00:00
George Maior, fost director al SRI, a dorit să lămurească încă o dată rolul instituției în lupta anticorupție și limitele acesteia în relația cu procurorii
Fostul director al SRI George Maior a fost invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată ieri de Pro TV. ”Evenimentul zilei” vă prezintă cele mai importante declarații ale acestuia:
● Despre nominalizarea sa pe postul de ambasador al României în SUA: Cred că aș putea să exercit o misiune bună și utilă.
● Despre Rusia: Rusia a generat o stare de instabilitate în zona noastră, prin ceea ce se întâmplă în Ucraina, care poate avea efecte semnificative în ceea ce privește securitatea României.
● Nu cred că Rusia va trece linia roșie care desparte Rusia de teritoriul Alianței, pentru că am avea o agresiune de tip militar, ce înseamnă o încălcare a teritoriului NATO.
● Presiunile asupra Moldovei, în sens politic vor crește. Încercarea de a se impune în politica internă a Moldovei va crește. Acesta este un lucru rău. România trebuie să sprijine masiv (n.r. - Republica Moldova) pentru a-și pune în practică orientarea europeană. România are un rol determinant aici.
● Preocuparea Rusiei este foarte mare și pe scutul antirachetă. Spionii ruși pot obține informații de la diverși oameni din politică, din instituții etc.
● Despre lupta cu corupția: Corupția este definită și la nivelul unei decizii CSAT ca o amenințare la adresa securității naționale. Toate aceste lucruri fac ca și corupția să ocupe o parte importantă din activitatea SRI. În momentul în care captezi o informație despre corupție ar fi și ilegal să nu o dai mai departe. Sunt departamente, în cadrul Serviciului, care au această misiune. Uneori, suntem solicitați de Parchete cu sprijin în acest sens. Mai departe, aceste informații sunt prelucrate de Parchete, care au independență în acest sens.
● Misiunea serviciului e strict legată de informații, nu de altceva. Nu instrumentează dosare. A fost o discuție ca serviciul să aibă capacitate executivă, dar nu s-a agreat. DNA și SRI sunt două instituții distincte care colaborează strict în limitele legii.
„Nu există acoperiți în politică și justiție. Aceste lucruri sunt incompatibile, ilegale.”
● Despre ofițerii acoperiți: Nu există acoperiți în politică și justiție. Aceste lucruri sunt incompatibile, ilegale. Nu există. În privința acoperiților din presă, Serviciul procedează așa cum procedează și alte servicii europene din domeniu.
● Despre implicarea SRI în politică: E nulă, inexistentă. A vorbi cu politicienii e una, a face politică e cu totul altceva. Am stat cu foarte mulți politicieni de vorbă. Serviciul nu trăiește rupt de societate, inclusiv de zona politică, dar nu înseamnă că face politică. Serviciul nu se implică în campania electorală. Asta ar însemna să facă ceva în acest sens, aceste lucruri rămân scrise.
● Despre Legea reținerii datelor: Foarte puțini oameni sunt ascultați în zona siguranței naționale, 1500 de mandate anual nu mi se pare mult. S-au dezbătut foarte mult Legile Big Brother, au fost organizații implicate în ce privește aceste legi, relația libertate-securitate. Eu cred că s-a produs un pas bun prin acest acord politic. Dezbaterea va continua.
● Despre o posibilă candidatură la Președinție: Mă gândesc strict la mandatul de ambasador. Exclud o candidatură, deocamdată.