Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce a rămas din DEFUNCTUL TVR CULTURAL: MISIUNEA a trecut la TVR 3, iar postul îi are pe Eugenia Vodă, Grigore Leșe și Marina Constantinescu! GRILA COMPLETĂ A EMISIUNILOR
Ce a rămas din DEFUNCTUL TVR CULTURAL: MISIUNEA a trecut la TVR 3, iar postul îi are pe Eugenia Vodă, Grigore Leșe și Marina Constantinescu! GRILA COMPLETĂ A EMISIUNILOR

Ce a rămas din DEFUNCTUL TVR CULTURAL: MISIUNEA a trecut la TVR 3, iar postul îi are pe Eugenia Vodă, Grigore Leșe și Marina Constantinescu! GRILA COMPLETĂ A EMISIUNILOR

Începând de luni, ubitorii emisiunilor culturale se pot bucura și de teatrul, concertele simfonice şi filmele clasice

Din 24 octombrie, Eugenia Vodă, Cătălin Ştefănescu, Marina Constantinescu şi Grigore Leşe ne îmbogăţesc serile cu dialoguri emoţionante, difuzate de la ora 21.00. Teatrul, concertele simfonice şi filmele clasice fac, de asemenea, parte din oferta toamnei TVR 3.

Cultură şi producţii regionale. Acestea sunt priorităţile TVR 3 începând din această toamnă, în care telespectatorii vor putea urmări, la ore de maximă audienţă, cele mai îndrăgite emisiuni culturale ale Televiziunii Române, dar şi filme clasice, teatru, concerte, programe ce promovează evenimente sau obiceiuri din diferite zone ale ţării şi emisiuni pe teme sportive.

Eugenia Vodă, Cătălin Ştefănescu, Marina Constantinescu, Grigore Leşe, dar şi Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu ne vor aştepta, din 24 octombrie, la ceas de seară, alături de invitaţii lor, la dialoguri pline de savoare cu personalităţi care au influenţat destinele altor oameni sau care şi-au modelat şi asumat singuri propria călătorie prin viaţă. De luni până vineri, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 3 vor putea urmări Profesioniştii, Garantat 100%, Nocturne, Interviurile Festivalului George Enescu  şi Drumul lui Leşe, emisiuni de notorietate, cu tradiţie la TVR.

Cultura va fi, în continuare, prezentă şi în programele teritoriale, unde jurnalişti cu experienţă precum Mirela Giodea (TVR Craiova), Robert Şerban (TVR Timişoara), Petronela Moraru (TVR Târgu Mureş), Vasile Arhire (TVR Iaşi) ne vor aduce, în după-amiezile de marţi până vineri, de la ora 16.00, programe destinate să ne provoace, să ne destindă, să ne stimuleze: Cu cărţile pe faţă, Piper pe limbă, Picătura de cultură, Ghici cine vine la cină?.

Iubitorii sportului vor avea, la TVR 3, cel puţin o oră dedicată, în fiecare zi a săptămânii. Pe lângă transmisiunile directe ale evenimentelor sportive regionale, în grila de toamnă TVR 3 se regăsesc, de la 17.00, programe de analize şi dezbateri sportive: Arena, Poveştile lu‘ Pilu, Schimb de pase, Dincolo de sport, În prelungiri.

Telejurnalul Moldova, în direct de la ora 18.00, ne ţine la curent cu actualitatea de la Chişinău şi din Republica Moldova.

De la ora 19.00 descoperim poveştile de dincolo de cântec şi ascultăm cele mai frumoase melodii populare la Cântec şi poveste.

Principalele evenimente muzicale din fiecare regiune sunt reflectate la Cap de afiş, emisiune la care mari muzicieni, actori celebri, artişti plastici şi personalităţi de marcă ne dau întâlnire în fiecare seară de luni până vineri, de la ora 20.00.

Iar concertele simfonice susţinute de cele mai cunoscute orchestre ale lumii – Orchestra Filarmonicii din Viena, Israel Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra etc. – încheie serile TVR 3 din timpul săptămânii.

Nu lipsesc din programul TVR 3 de luni până vineri emisiuni consacrate precum Regional Café (difuzată în direct de la ora 8.00, precedată de Telejurnalul matinal transmis simultan cu TVR 1) sau emisiunea dedicată minorităţilor naţionale, Toţi împreună, de la 11.30.

Weekendul TVR 3 va fi caracterizat, de asemenea, de tronsoane tematice. Dimineţile sunt dedicate mediului rural, vieţii spirituale şi religioase, tradiţiilor şi minorităţilor. Emisiuni de publicistică precum Descriptio Moldaviae, Iaşii marilor iubiri, Memoria locului sau noua producţie Europa 360 (realizată de TVR Timişoara) îşi găsesc locul în programul TVR 3 de sâmbătă, înainte de prânz, în timp ce duminica urmărim Sfânta Liturghie, preluată de la Trinitas TV.

Prânzul ne aduce emisiuni pe teme gastronomice şi de viaţă sănătoasă – Sarea în bucate, Ţăst Şou, respectiv Un stil de viaţă sănătos. Iar de la 13.30, sâmbăta, vedem emisiunea Fără prejudecăţi, proiect unic în Europa, recunoscut de curând internaţional prin Premiul Global Recognition pentru „Modele de bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, ce urmează a-i fi decernat de Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia. Distincţia va fi acordată în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 2 decembrie, la Sediul ONU din New York.

Tronsonul de după-amiază din weekend cuprinde emisiuni de actualitate economică şi legislativă, precum noua producţie TVR Cluj Legal 100%, difuzată sâmbăta de la 14.30, dar şi consacratele emisiuni de travel (Drumuri aproape), poveşti de viaţă (Rialiti Şoc, A doua emigrare), programe de educaţie estetică şi cultură (Foto show, Agora Art), de antropologie culturală şi analiză (Gustă Transilvania, Dialoguri cu Andrei Marga), publicistică (Reporter special, Regiunea în obiectiv, Reporter Sud, Români fără frontiere).

Telejurnalul Moldova de duminică este urmat de Interviurile Telejurnalului Moldova, în transmisiune simultană cu TVR Moldova.

Iar prime-time-ul TVR 3, în weekend, este, de asemenea, cultural. De la ora 19.00, linia de folclor din timpul săptămânii este continuată sâmbăta prin emisiunea Popasuri folclorice, iar duminica, prin Caravana TVR 3, program consacrat al postului. De la 20.00, Teatrul Naţional de Televiziune propune stagiunea aniversară TNTvR 60, dedicată memoriei regizorului Petre Sava Băleanu, cel care, în 1968, reuşea crearea unui colectiv care să se ocupe numai de teatru în TVR. La aceeaşi oră, duminica vedem la TVR 3 filme clasice, care au făcut istorie în cinematografie.

Un nou ciclu tematic al emisiunii Remix – Poveşti de viaţă… cu cântec, difuzată de la ora 22.00, prezintă portrete ale unor muzicieni români care, înainte de 1989, au ales calea libertăţii. Amintirile lor, de la alb-negru la color, au emoţie, aventură şi… cântec.

Seara de sâmbătă se încheie cu Întâlniri esenţiale, emisiune dedicată oamenilor ajunşi la senectute, urmată de noi ediţii despre Sfinţii necunoscuţi ai Banatului. Aceeaşi temă este abordată şi duminica, în ciclul de documentare istorice Deportaţii.