Se reunește „stânga liberală cu valențe liberale”. Astfel, partidele vizate de liderul social-democrat sunt ALDE şi Pro România.

„Este posibil la locale să existe alianţe punctuale, pe zone, şi sunt mari şanse ca la viitoarele alegeri să avem o alianţă electorală, mai multe partide să participe împreună. Da, este normal. Eu am toată deschiderea pentru aşa ceva. Sper să găsim calea ce am bună”, a declarat Ciolacu la România TV, răspunzând unei întrebări referitoare la posibilitatea ca PSD să formeze alianţe cu ALDE şi Pro România.

Șeful PSD a mai spus că social-democraţii consideră că trebuie să organizeze Congresul PSD până la alegerile locale şi parlamentare şi a reafirmat că va candida pentru funcţia de preşedinte al partidului.

„Toţi colegii am hotărât că va trebui făcut un congres cât mai repede, până în alegerile locale şi parlamentare, unde o anumită conducere să-şi asume acest ciclu electoral. E pentru prima oară când venim cu o echipă atât de aproape de alegeri. (Voi candida n.r.) la funcţia de preşedinte, am şi anunţat, împreună cu o echipă şi cu un proiect politic. Şi nu numai, poate până atunci stânga românească se reuneşte cu anumite valenţe liberale şi vom veni chiar cu un proiect alternativ de guvernare”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cine este „stânga românească” în afară de PSD, Ciolacu a spus că sunt discuţii cu Pro România, ALDE, cu sindicate şi chiar cu fermieri.

La începutul săptămânii, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că a purtat discuţii cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu cel al Pro România, Victor Ponta, pentru încheierea unei alianţe între cele trei partide în perspectiva alegerilor locale. Chiar și pentru depunerea în trei a unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Potrivit ultimelor sondaje de opinie o alianță între cele trei partide ar putea obține un scor de 40 la sută în viitoarele alegeri parlamentare.