Mişcarea Rusiei care dă fiori României! NATO intervine de urgenţă şi îl ameninţă pe Vladimir Putin: „Schimbă natura conflictului!”

Sursă: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Folosirea armelor chimice, de către armata rusă, în Ucraina ar schimba din temelii natura acestui conflict. Aceasta deoarece agenții chimici s-ar putea răspândi și dincolo de granițele Ucrainei și să afecteze țări din cadrul Alianței. Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a făcut o serie de precizări pe marginea acestui subiect, înainte de Summitul extraordinar al NATO, programat la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a făcut mai multe declarații înainte de intrarea la Summitul extraordinar al NATO, programat să înceapă la organizată la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles. La eveniment participă și președintele Statelor Unite, Joe Biden. Discuțiile vor viza agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei și măsurile pe care ar trebui să le adopte alianța în această situație.

Oficialul NATO a precizat, la o întrebare a jurnaliștilor, că folosirea armelor chimice în Ucraina ar schimba natura războiului. El a subliniat că în acest moment, nu se pune problema ca Alianța să trimită trupe militare pe teritoriul ucrainean.

„Orice utilizare a unor arme chimice, de către Rusia, în Ucraina, ar schimba natura acestui conflict și ar avea consecințe teribile la nivelul Europei și al întregii lumi. Ar presupune încălcarea legilor internaționale cu privire la război. Utilizarea armelor chimice presupune un risc de contaminare foarte ridicat, iar agenții chimici folosiți s-ar putea răspândi pe o rază mai mare decât teritoriul vizat. Aceștia ar putea ajunge și în țările din jurul Ucrainei, inclusiv în state membre ale NATO. De aceea nu vreau să speculez pe baza acestui subiect”, a declarat Jens Stoltenberg.

sursa foto. Wikipedia

NATO ia măsuri pentru întărirea apărării

Potrivit spuselor sale, NATO intenționează să întărească forțele militare din statele de pe flancul Estic al Alianței, în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Subiectul este pe masă, la discuțiile din cadrul summitului extraordinar al NATO.

„Ne confruntăm cu cea mai serioasă criză de securitate din generația noastră. O vom aborda împreună, toți membrii Alianței. Amenințarea este adresată Ucrainei dar este și față de NATO și față de întreaga lume. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se va adresa liderilor NATO, iar aceștia se vor concentra pe sprijinul pe care pot să-l acorde Ucraine. Este vorba despre ajutor militar si financiar pentru ca țara să se poată apăra în fața trupelor rusești”, a precizat secretarul general al NATO.

El a precizat că scopul reuniunii, la care participă și președintele Statelor Unite, Joe Biden, este de a adopta toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe aliați în caz de război.

„Scopul reuniunii este să ne protejăm toți aliații, astfel că vom discuta despre sistemul de apărare pe termen lung. În Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria vom întâri apărarea. Și mă aștepta ca liderii statelor membre ale alianței să ia măsuri pentru accelerarea investițiile în apărare. Să investească mai mult în industria de apărare”, a mai precizat Jens Stoltenberg.

Foto: arhiva EVZ

Oficialul NATO subliniază rolul ajutorului oferit Ucrainei

În acest context, Jens Stoltenberg a vorbit și despre ajutorul dat de NATO forțelor armate din Ucraina. Cu ajutorul NATO, acestea au reușit să dea o replică mult mai dură trupelor de invazie din Rusia. El a precizat că ajutorul oferit de alianță va fi extins și va cuprinde inclusiv sisteme de apărare aeriană pentru a face față mai bine bombardamentelor asupra orașelor civile.

„NATO oferă ajuror consistent armatei ucrainene care este mult mai bine dotată decât în urmă cu câțiva ani. Combinația dintre sprijinul oferit de NATO și curajul ucrainenilor face ca Ucraina să poată rezista în fața Rusiei. Vom acorda și sisteme de apărare aeriană, dar am transmis clar că nu vom trimite trupe. Am făcut asta pentru că avem responsabilitatea să ne asigurăm cu acest război nu va escalda în afara Ucrainei. Ca să impunem o zonă no-fly ar însemna să tragem asupra avioanelor rusești și nu ne dorim”, a subliniat secretarul general al NATO.