Mişcarea de eliberare din robia telefonului

Mişcarea de eliberare din robia telefonului

Tot mai multe iniţiative vizează crearea de „spaţii publice interzise mobilelor“.

Lumea nu a fost nicicând mai conectată, dar în anumite locuri omniprezentele telefoane mobile au ajuns să provoace resentimente. Inspirându-se de la compania feroviară naţională a Franţei, care pe trenurile de mare viteză oferă „zone zen“, în care celularele nu funcţionează, autorităţile din Graz, cel de-al doilea oraş ca mărime al Austriei, au dispus ca toţi pasagerii mijloacelor de transport în comun să-şi pună pe „silenţios“ telefoanele pe timpul călătoriei.

Măsura a iscat dezbateri aprinse între partizanii „libertăţii de exprimare“ şi cetăţenii sătui până peste poate să audă tonuri de apel iritante şi conversaţii deplasate ori nedorite.

„Ştiu că am insultat un pic zeul telefoanelor mobile“, declară solemn primarul din Graz, Siegfried Nagl. „Dar oamenii trebuie să ştie că nu au dreptul să vorbească la telefon permanent şi oriunde. Pur şi simplu, nu e sănătos să nu poţi avea niciodată parte de linişte şi pace“, adaugă el. Curajul lui Nadl nu este un caz izolat, măsuri similare fiind adoptate în multe locuri din lume, unde celularele au ajuns să fie mai numeroase decât oamenii. În afara SNCF (Franţa), companiile feroviare ale Danemarcei, Germaniei şi Finlandei oferă în trenuri „sanctuare“ similare.   Evident, interdicţiile nu funcţionează întotdeauna: la numai 10 luni după interzicerea convorbirilor telefonice în metroul şi transportul de suprafaţă din Stockholm, edilii metropolei suedeze au ridicat restricţia devenită inutilă. „Ne-am bazat pe faptul că oamenii vor da dovadă de respect, dar nu a funcţionat“, a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Bjorn Holmberg. REŢETA DECONECTĂRII

Ne puteți urmări și pe Google News

Celularele, închise pentru o zi

Peste Ocean, în Statele Unite, Congresul american pregăteşte cu titlu „preventiv“ o legislaţie care să împiedice vorbitul la celular în avioane, cu toate că Uniunea Europeană tocmai ce a ridicat o restricţie în acest sens. Tot în America, o mişcare numită fie „sabatul secular“, fie „ziua deconectării“, capătă amploare în rândul persoanelor dependente de celulare, SMS-uri, mesagerie instantanee şi alte mijloace de comunicare (inclusiv bloguri) mai mult sau mai puţin mobile. „Staţi un pic. Lucrurile au mers prea departe. Suntem prea conectaţi“, spune Sarmiento, patronul unei afaceri virtuale şi blogger profesionist.

Mişcarea s-a întins şi în Canada, unde programatorii Denis Bystrov şi Ashutosh Rajekar organizează o „zi a deconectării“ în luna mai. „Iubesc tehnologia. Nu sunt un luddit. Dar mi-am dat seama că există o problemă atunci când m-am aşezat să-mi citesc e-mailul şi şase ore mai târziu m-am trezit privind videoclipuri cu căţeluşi pe YouTube“, spune Ariel Meadow Stallings, marketing manager pentru Microsoft.