În plin război și cu multe sancțiuni aplicate de către SUA și Uniunea Europeană, Rusia mai primește o lovitură dură pentru economie. Bulgaria a anunțat că nu mai dorește că colaboreze cu Gazprom pentru achiziția de gaze, ci va căuta alte surse de aprovizionare.
Bulgaria renunță la gazul rusesc. Autoritățile au anunțat că nu mai sunt dispuși să negocieze cu gigantul Gazprom pentru un nou contract. Assen Vassilev, vicepremierul bulgar, susține că, pe fondul invaziei din Ucraina, contractul cu distribuitorul rus nu va mai fi reînnoit, ci se vor căuta alte surse pentru aprovizionare, conform Reuters.
Nu doar Bulgaria intenționează să facă acest lucru, ci toate statele UE care sunt dependente de gazul rusesc. România se numără printre țările care caută metode de a deveni independentă din punct de vedere energetic, mai ales că țara noastră are resursele necesare pentru a face acest lucru.
Rusia a oprit fluxul de gaze naturale pe conducta Yamal
În timp ce UE caută metode de a renunța la gazul rusesc, Vladimir Putin amenință că va închide Nord Stream 1. În urmă cu aproximativ patru zile, Rusia a oprit furnizarea de gaze naturale către vestul Europei. Potrivit autorităților din Germania, conducta Yamal a înregistrat un debit extrem de scăzut.
Restul gazoductelor aveau un debit normal, iar între timp, furnizarea pe conducta Yamal a fost reluată pe o secțiune către est, din Germania spre Polonia, potrivit Reuters.
Germania este unul dintre statele care sunt dependente de gazul rusesc, însă ar putea renunța la aceste contracte la un moment dat, dacă acest lucru va fi necesar.
Robert Habeck, ministrul federal al economiei şi climei, a vorbit despre dependența Germaniei de gazul rusesc, precizând că renunțarea la acest contract este posibilă. Oficialul a precizat că, dacă ar trebui să renunţe total la un moment dat la gazul rusesc, aceasta ar duce mai întâi la „un mare deficit” de acoperit pe piaţa de energie, cu consecinţa „la început a creşterii preţului” la gaz.
Ministrul a specificat că gazul furnizat de Gazprom ar putea fi „compensat” de alți furnizori și de alte surse de energie.
"Așadar, ne luăm măsuri de precauție și pentru cel mai rău caz, care nu s-a întâmplat încă, deoarece rușii livrează", a spus Habeck, adăugând că, în cel mai rău caz, Berlinul ar putea păstra "centralele electrice pe cărbune în rezervă, poate chiar să le mențină în funcțiune", dar că s-a angajat să treacă la surse regenerabile pe termen mediu.