Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi a lovit în vârful politicii bulgare. Procurorii au descins în forță: Fostul premier Boiko Borisov a fost reținut, alături de alți politicieni
Kovesi a lovit în vârful politicii bulgare. Procurorii au descins în forță: Fostul premier Boiko Borisov a fost reținut, alături de alți politicieni

Kovesi a lovit în vârful politicii bulgare. Procurorii au descins în forță: Fostul premier Boiko Borisov a fost reținut, alături de alți politicieni

Fostul premier și lider al partidului GERB din Bulgaria, Boiko Borisov, a fost primul ex-oficial reținut, după doar o zi de la anunțul procurorului general european Laura Codruța Kovesi, care a transmis că a primit un număr record de plângeri și că a debutat anchete în peste 120 de cazuri în regiune. Alături de fostul șef al Guvernului de la Sofia au mai fost reținuți și alți politicieni.

Direcția Generală a Poliției Naționale din Bulgaria a intrat pe fir, după ce Parchetul European a început anchete în peste 120 de dosare, după întrevederea dintre procurorul general european Laura Codruța Kovesi și premierul bulgar Kiril Petkov. Percheziții și sechestre au loc, la momentul redactării acestui articol, la mai multe adrese furnizate de procurori.

Fostul premier Boiko Borisov a fost reținut

Primul pe lista neagră a autorităților bulgare este fostul prim-ministru Boiko Borisov, are, potrivit presei internaționale, se afla la domiciliul său în momentul în care a fost reținut.

Parchetul de la Sofia nu a oferit, momentan, detalii privind implicațiile anchetei, a spus purtătoarea de cuvânt a prim-procurorului, Siika Mileva, pentru portalul de știri PSN. Cert este, însă, că, potrivit declarațiilor Laurei Kovesi, plângerile înaintate Parchetului European au legătură cu diverse infracțiuni precum: fraude cu fonduri europene, licitații publice, informații privind utilizarea abuzivă a subvențiilor agricole, încălcări în domeniul construcțiilor, precum și fonduri de redresare după criza COVID-19.

Politicienii de pe lista neagră a Parchetului European

În cazul unei urgențe, parchetul trebuie sesizat în termen de 24 de ore, potrivit prevederilor legislative bulgare.

Revenind, însă, alături de fostul premier bulgar au mai fost reținuți și următorii: Vladislav Goranov – fost ministru de Finanțe, Menda Stoyanova – fostă președintă a Comisiei Parlamentare pentru Finanțe și Sevdalina Arnaudova – purtătoare de cuvânt a partidului Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERB.

Kovesi: „Este important ca în Bulgaria să nu existe monopol asupra autorităților care pot trimite semnale către Parchetul European”

În prezent, așa cum a arătat și Laura Kovesi, diverse instituții pot sesiza Parchetul European, în cazul în care dețin informații referitoare la o infracțiune.

Foto: arhiva EVZ

După întâlnirea pe care a avut-o cu șeful Guvernului de la Sofia, procurorul general european a transmis că „este important ca în Bulgaria să nu existe monopol asupra autorităților care pot trimite semnale către Parchetul European – acest lucru poate fi făcut și de cetățeni, organizații neguvernamentale, jurnaliști și oricine are informații”.

„Ideea prim-ministrului Kiril Petkov de a se înființa un grup special care să lucreze cu Parchetul European ca garanție a autonomiei este ceva spre care ar trebui să tindem”, a mai spus Laura Kovesi.

Premierul Bulgariei a precizat, la rândul său, că Guvernul de la Sofia va colabora cu Parchetul European în dosarele în care se anchetează fraude, cazuri de corupție și alte infracțiuni legate de fondurile europene.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: