Boiko Borisov, premierul care a renăscut din propria cenușă

Boiko Borisov, premierul care a renăscut din propria cenușă

Întors la putere după doar 18 luni, fostul bodyguard vrea să pună capăt crizei politice prelungite care a vlăguit economic Bulgaria. Așteptările sunt mari și pe plan extern, nu doar intern.

La doar un și jumătate de la precedentele alegeri anticipate, cele din mai 2013, fostul premier bulgar Boiko Borisov revine în forță pe scena politică. Partidul său, GERB, de centru-dreapta, a obținut 32,6 la sută din voturi, cu trei puncte procentuale peste rezultatul de anul trecut, un vot prin care electoratul a ținut să sancționeze prestația confuză a actualei administrații socialiste care a strâns doar 15,4 % din sufragii, în scădere de la 26,6 procente, cât a obținut în mai 2013.

Borisov a declarat, ieri, că exclude orice alianță postelectorală cu socialiștii, preferând un guvern minoritar care să își negocieze susținerea în Parlament cu formațiuni mai mici, precum Blocul Reformator. Analiștii trag însă atenția că legislativul care se va forma în urma alegerilor de duminică va fi unul foarte fragmentat, fapt ce îl va obliga pe Borisov să își extinsă negocierile și la formațiuni pe care nu le agreează. Un guvern minoritar nu ar face decât să prelungească haosul politic în care se află Bulgaria din februarie 2013, atunci când Borisov și-a dat demisia din funcția de premier, pe fondul unor proteste.

Nevoie de mână forte

Victoria clară a lui Borisov, în contrapondere cu rezultatul obținut de socialiști, trădează oboseala electoratului bulgar în contextul crizei politice prelungite și nevoia unor politici guvernamentale coerente, care să amelioreze nivelul de trai. Așteptările sunt mari de la Borisov, un politician abil care a știut să se retragă de la putere atunci când presiunea socială a fost foarte mare, riscând, în caz contrar, să se îngroape politic. Borisov are avantajul susținerii instituționale a președintelui Rosen Plevneliev, care provine din același partid, GERB, șeful statului intrând adesea în coliziune cu politicile promovate de guvernul socialist acum la putere. „Vreau să guvernez, eu însumi. Sunt gata să îmi asum orice risc pentru a conduce țara”, a subliniat Borisov care s-a ferit în campania electorală de mitinguri de anvergură.

Soarta conductei South Stream

Nu doar bulgarii de rând așteaptă decizii cruciale cu impact economic de la Borisov, ci și Occidentul. Un dosar cu greutate geopolitică, gazoductul South Stream, construit de Rusia, depinde de noua guvernare de la Sofia, scrie presa externă. Boiko Borisov a spus răspicat că va construi sectorul bulgăresc al conductei doar dacă UE este de acord, iar Bruxelles-ul și-a exprimat deja opoziția față de acest proiect. În schimb, socialiștii doresc construcția gazoductului, argumentând că Bulgaria este oricum dependentă de gazul rusesc. Ieri, într-un interviu dat presei germane, președintele Plevneliev a subliniat că Bulgaria va respecta regulile europene în cazul South Stream.