Miros de praf de pușcă. Phenianul nu se lasă. Amenințare directă la adresa SUA

Încercările Statelor Unite de a intra în contact Coreea de Nord vor fi ignorate de Phenian atât timp cât Washingtonul nu renunţă la „politica sa ostilă” . „Niciun contact între Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreeană şi niciun dialog nu pot avea loc până când Statele Unite nu pun capăt politicii ostile împotriva RPDC", a declarat joi Choe Son Hui, prim-viceministrul afacerilor externe.

Miros de praf de pușcă. „Prin urmare, vom continua să ignorăm în viitor astfel de încercări ale Statelor Unite", a adăugat Choe.

Avertismentul Phenianului survine în contextul în care secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin se aflau în vizită la Seul.

Coreea de Sud este a doua etapă a turneului întreprins în regiune de cei doi înalţi oficiali americani. Scopul este de a întări împreună cu aliaţii din regiunea indo-pacifică un front comun împotriva Coreei de Nord şi a influenţei în creştere a Chinei.

Cei doi oficiali americani s-au întâlnit miercuri cu omologii sud-coreeni. Joi urmează să fie primiţi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Coreea de Sud şi SUA au început săptămâna trecută manevre militare comune, a căror lansare a fost urmată marţi de un puternic avertisment adresat Washingtonului de către Phenian.

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean, a spus că doreşte să dea „un sfat noii administraţii americane care încearcă să răspândească miros de praf de puşcă peste ţara noastră". A fost prima dată când Phenianul a menţionat noua administraţie americană după sosirea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă.

Reacție dură a sorei liderului nord-coreean

Miros de praf de pușcă. „Dacă doriţi să dormiţi bine în următorii patru ani, aţi face bine să nu întreprindeţi nimic care vă facă să vă pierdeţi somnul", a spus Kim Yo Jong, citat de cotidianul oficial Rodong Sinmun.

Politica atipică a fostului preşedinte Donald Trump faţă de Coreea de Nord a generat mai întâi schimburi de insulte şi ameninţări cu război nuclear cu liderul Kim Jong Un, urmate de o lună de miere diplomatică marcată de întâlniri între cei doi lideri.

Aceste relaţii nu au condus în cele din urmă la progrese vizând o denuclearizare a Coreei de Nord. Cu toate că țara a fost supusă mai multor sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete.

Procesul de negociere între SUA şi Coreea de Nord a fost realizate cu sprijinul preşedintelui sud-coreean Moon, informează Agerpres.

Relaţiile dintre Seul şi Phenian s-au deteriorat însă brusc după eşecul summitului Kim-Trump desfăşurat la Hanoi în februarie 2019.

De atunci, Coreea de Nord şi-a consolidat şi mai mult izolarea.  Inclusiv prin închiderea frontierelor pentru a se proteja de epidemia de COVID-19.