Evenimentul Zilei > International > Miros de praf de pușcă. Phenianul nu se lasă. Amenințare directă la adresa SUA
Miros de praf de pușcă. Phenianul nu se lasă. Amenințare directă la adresa SUA

Miros de praf de pușcă. Phenianul nu se lasă. Amenințare directă la adresa SUA

Încercările Statelor Unite de a intra în contact Coreea de Nord vor fi ignorate de Phenian atât timp cât Washingtonul nu renunţă la „politica sa ostilă” . „Niciun contact între Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreeană şi niciun dialog nu pot avea loc până când Statele Unite nu pun capăt politicii ostile împotriva RPDC", a declarat joi Choe Son Hui, prim-viceministrul afacerilor externe.

Miros de praf de pușcă. „Prin urmare, vom continua să ignorăm în viitor astfel de încercări ale Statelor Unite”, a adăugat Choe.

Avertismentul Phenianului survine în contextul în care secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin se aflau în vizită la Seul.

Coreea de Sud este a doua etapă a turneului întreprins în regiune de cei doi înalţi oficiali americani. Scopul este de a întări împreună cu aliaţii din regiunea indo-pacifică un front comun împotriva Coreei de Nord şi a influenţei în creştere a Chinei.

Cei doi oficiali americani s-au întâlnit miercuri cu omologii sud-coreeni. Joi urmează să fie primiţi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Coreea de Sud şi SUA au început săptămâna trecută manevre militare comune, a căror lansare a fost urmată marţi de un puternic avertisment adresat Washingtonului de către Phenian.

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean, a spus că doreşte să dea „un sfat noii administraţii americane care încearcă să răspândească miros de praf de puşcă peste ţara noastră”. A fost prima dată când Phenianul a menţionat noua administraţie americană după sosirea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă.

Reacție dură a sorei liderului nord-coreean

Miros de praf de pușcă. „Dacă doriţi să dormiţi bine în următorii patru ani, aţi face bine să nu întreprindeţi nimic care vă facă să vă pierdeţi somnul”, a spus Kim Yo Jong, citat de cotidianul oficial Rodong Sinmun.

Politica atipică a fostului preşedinte Donald Trump faţă de Coreea de Nord a generat mai întâi schimburi de insulte şi ameninţări cu război nuclear cu liderul Kim Jong Un, urmate de o lună de miere diplomatică marcată de întâlniri între cei doi lideri.

Aceste relaţii nu au condus în cele din urmă la progrese vizând o denuclearizare a Coreei de Nord. Cu toate că țara a fost supusă mai multor sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete.

Procesul de negociere între SUA şi Coreea de Nord a fost realizate cu sprijinul preşedintelui sud-coreean Moon, informează Agerpres.

Relaţiile dintre Seul şi Phenian s-au deteriorat însă brusc după eşecul summitului Kim-Trump desfăşurat la Hanoi în februarie 2019.

De atunci, Coreea de Nord şi-a consolidat şi mai mult izolarea.  Inclusiv prin închiderea frontierelor pentru a se proteja de epidemia de COVID-19.