Mirela Hagiu demonstrează cu noua expoziţie valoarea unei opere adevărate

Mirela Hagiu demonstrează cu noua expoziţie valoarea unei opere adevărate

Printre pictorii români foarte activi în ultimii ani, prin expoziţii, participări la tabere de specialitate, dar şi prezenta sa binefăcătoare la vernisajele colegilor, Mirela Hagiu face o figură aparte.

Într-un peisaj vizual marcat de tot mai multe ''experimente'' pretins evoluate, Mirela Hagiu păstrează bunul drum al picturii tradiţionale, cu multe acumulări din spaţiul european prezent, dar şi din secolele trecute. Asta nu înseamnă că nu este deschisă şi universului abstract, dovadă fiind lucrările sale realizate în acest registru dificil de înţeles.

Pe de altă parte, în atmosfera dominată de concurenţă din lumea pictorilor, Mirela Hagiu are mereu o atitudine delicată de susţinere şi încurajare a colegilor. Dar, acest lucru nu este dominant printre artişti, din păcate. De multe ori apar tensiuni nu numai sterile, dar chiar şi dăunătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, îmi amintesc, mereu cu mare plăcere, fie de expoziţiile sale din ultimii ani, fie de zilele petrecute în tabăra de pictură de la Arcuş, judeţul Covasna, organizate de regretatul profesor, iconar, restaurator şi teoretician al artei plastice care a fost pentru mulţi oameni, cel care a rămas în memoria noastră ca Ion Lazăr. 

Recenta expoziţie a Mirelei Hagiu de la Centrul Cultural pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” intitulată atât de frumos: ''Darurile luminii –Peisaje văzute şi nemaivăzute'' este un nou argument că opera sa a ajuns la un stadiu de deplină maturitate, iar pasionaţii artelor vizuale, fie că sunt critici de specialitate, alţii doar comentatori de ocazie, unii sunt colegi, iar alţii doar obişnuiţi ai spaţiilor de lângă simeze, toţi au remarcat armonia tablourilor sale, liniştea degajată de ele, mai mult fluxul benefic ce porneşte dintre rame spre privitor.

Iată mărturia artistului: ''Lucrez în mai multe medii, încerc să aduc în faţa privitorului ceea ce mă fascinează, misterul materiei, surprizele luminii şi ale umbrei, culorile aflate într-un dialog care transcende raţionalul''.

Adevărul este că Mirela Hagiu ne fascinează şi pe noi, prin tot ceea ce descoperă şi pune în operă.

Provenită din familia unor artişti, Mirela Hagiu a urmat cursurile Liceului de Artă ''N. Tonitza'' iar apoi a absolvit Institutul de Arte Plastice ''Nicolea Grigorescu'', secţia grafică, în clasa profesorului Octav Grigorescu.

Încă din anul 1984 este o prezenţă activă în şirul expoziţiilor personale şi de grup, în ţară şi peste hotare.

Până veţi vedea lucrările sale sau veţi retrăi bucuria de a admira iar  un tablou care este semnat de Mirela Hagiu, să înţelegem mai bine demersul său, chiar prin cuvintele pictorului: ''Am conceput lucrarea ca o ieşire din sterilul oraşului. O evadare şi un refugiu pentru spirit, Oraşul, dincolo de confort şi rumoare, chiar şi de farmec acaparant, îl văd ca pe îndepărtare de la natură. (Câtă dreptate are! nota noastră). Reducând prin forme trasate controlat şi egal, repetitiv, contra unor transparenţe fluide dar dirijate ce pot fi interpretate ca o scară spre cer, mă folosesc de energia culorii să creez o tensiune din care privitorul să iasă eliberat''.

Aristotel Bunescu