Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, scapă de arest. Procurorul DNA, eșec răsunător

Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, scapă de arest. Procurorul DNA, eșec răsunător

După ce dispus reținerea fostului comandant al IPJ Cluj, Mircea Rus, procurorul Mihai Birtoc a decis să își spele păcatele și să îi dea doar control judiciar.

Procurorul DNA Cluj, Mihai Birtoc, a fost acuzat de „un rahat judiciar” cu ocazia falsului scandal de ieri când a dispus reținerea total abuzivă a fostului comandant al IPJ Cluj, Mircea Rus, împreună cu alți politicieni clujeni.

Procurorul DNA Cluj a dat control judiciar pentru Mircea Rus și a renunțat la propunerea de arestare. Mai multe surse au declarat că anumite persoane ar fi vrut să-i facă manevre fostului comandant IPJ Cluj și că Mihai Birtoc s-a băgat în asta.

Pe când era procuror la Judecătoria Cluj, Birtoc a mai stricat și imaginea unor profesori supercalificați din UMF Cluj, printre care și fostul rector Marius Bojiță. La vremea respectivă, el a cerut reținerea celor cinci profesori de top pentru abuz în serviciu, pentru că nu s-ar fi prezentat la un curs.

El a dispus și nearestarea autorului unei tâlhării cu violență, lucru care a dus mai apoi la o crimă, jefuitorul l-a ucis pe șeful Poliției din Vișeu, potrivit ziardecluj.

Fostul șef al Poliției Cluj, reținut de DNA

Procurorii anticorupție de la DNA Cluj au descins la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, unde au efectuat mai multe percheziții, într-un dosar care vizează numirea în funcții a unor polițiști, contra unor sume de bani. Vinovați ar fi și Mircea Rus, care a fost săltat de acasă, de actualul adjunct al IPJ Cluj, comisarul șef Daniel Graur și de comisarul Paula Bob, șefa Serviciului de Resurse Umane din cadrul IPJ Cluj.

Până la finalul lunii septembrie 2022, Mircea Rus a fost șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj. În data de 27 septembrie, Poliția Română a anunțat că Mircea Rus a fost dat afară din funcție și că a rămas fără certificatul ORNISS. Motivul ar fi fost că era deschis un dosar pe numele lui.

„Admite plângerea formulată de către petentul xxx împotriva Ordonanţei de clasare emisă la data de 01.03.2021, în dosarul de urmărire penală nr. 91/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, şi a Ordonanţei procurorului ierarhic superior emisă la data de 01.04.2021 sub nr. 2/II/2/2021, pe care le desfiinţează cu privire la soluţia de clasare emisă în cauza de mai sus, având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu (…), favorizarea făptuitorului (…), şi trimite cauza la procuror în vederea continuării urmăririi penale cu privire la aceste infracţiuni, şi a începerii urmăririi penale cu privire la alte infracţiuni sesizate cu privire la care nu s-au efectuat deloc cercetări”, arată soluția pe scurt a instanței”.

Ne puteți urmări și pe Google News