Evenimentul Zilei > Social > Mircea Miclea îi răspunde lui Florin Cîțu: Este educația responsabilă pentru nevaccinarea populației? „Se numește deresponsabilizare”
Mircea Miclea îi răspunde lui Florin Cîțu: Este educația responsabilă pentru nevaccinarea populației? „Se numește deresponsabilizare”

Mircea Miclea îi răspunde lui Florin Cîțu: Este educația responsabilă pentru nevaccinarea populației? „Se numește deresponsabilizare”

Nu nivelul de educație reprezintă cauza care a condus la eșecul campaniei de vaccinare din România, ci „lipsa de credibilitate a autorității”, spune Mircea Miclea, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, care a acuzat un sistem de apărare prin care se încearcă o deresponsabilizare a celor însărcinați cu răspunderea imunizării.

„Nu pot să fie credibile niște autorități care spun să te vaccinezi, dar care fac congrese cu 5.000 de oameni într-o sală”, a evidențiat fostul ministru Mircea Miclea, făcând referire la situația imunizării din România. Țara noastră are o rată de vaccinare extrem de mică față de alte state din Europa, de doar 36,3%. Spre comparația, Portugalia sau Spania au peste 90% din populație vaccinată împotriva COVID-19. Care este, însă, motivul pentru care oamenii au refuzat să se imunizeze?

Educația nu este motivul pentru care românii refuză vaccinarea

Mircea Miclea a explicat că argumentul invocat de premierul demis Florin Cîțu potrivit căruia lipsa educației este motivul pentru care românii nu s-au vaccinat este unul eronat.

„Această strategie (n.r. de a spune că școala e de vină) este una prin care se încearcă deresponzabilizarea autorității. Dăm vina pe alții, vedem paiul din ochiul celuilalt, nu bârna din ochiul nostru. Este un mecanism de apărare care se numește deresponsabilizare”, a spus Mircea Miclea.

Cu toate că la începutul campaniei de vaccinare, România se număra în topul statelor cu cel mai mare procent de vaccinați, lucrurile s-au schimbat teribil odată cu relaxarea restricțiilor și a debutului campaniilor politice. Profesorul Miclea este de părere că principala cauza a acestui eșec în imunizare este „lipsa de credibilitate a autorității”.

Mircea Miclea: „Mai degrabă golf decât sănătatea populației”

„(n.r. Refuzul vaccinării) este siguranță e un fenomen care are mai multe cauze. Principala cauză este lipsa de credibilitate a autorității. Impactul unui mesaj asupra comportamentului oamenilor este determinat de 2 factori:

  1. conținutul mesajului, adică ceea ce comunici;
  2. sursa mesajului: cine anume comunică.

Dacă sursa e necredibilă, mesajul chiar dacă este corect nu are impact. Este exact ce s-a petrecut la noi. Nu pot să fie credibile niște autorități care spun să te vaccinezi, dar care fac congrese cu 5.000 de oameni într-o sală, care se interesează mai degrabă de luptele interne dintr-un partid decât de interesele țării, mai degrabă de golf decât de sănătatea populației. Este lipsa de credibilitate a autorității”, a declarat fostul ministru al Educației Mircea Miclea pentru edupedu.ro.