Geoană, critici pentru sistemul de Educație din România

Geoană, critici pentru sistemul de Educație din România Mircea Geoană. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Mircea Geoană susține că sistemul educațional din România trebuie reconstruit astfel încât să ofere șanse și copiilor din cele mai defavorizate familii. Secretarul general adjunct al NATO consideră revoltătoare atitudinea responsabililor politici care acceptă ca jumătate dintre elevii români să fie analfabeți funcțional.

Mircea Geoană critică sistemul de educație care a dus la rezultatele slabe la testele PISA. În opinia sa, problema este a responsabililor politici. Aceștia s-au complăcut, de ani de zile, și au acceptat ca școala românească să dea generații întregi de analfabeți funcționali.

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană consideră că fiecare copil, indiferent de familia din care provine trebuie să aibă o șansă la învățământ performant.

Mircea Geoană critică responsabilii de la București

Rezultatele testelor PISA arată că o lipsă de interes a responsabililor politici pentru viitoarele generații. Oficialul NATO consideră că este revoltător faptul că politicienii se complac în această situație. Nu este normal, spune Mircea Geoană, ca peste jumătate din copiii români, trecuţi printr-un sistem de educaţie, să fie analfabeţi funcţional.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu, când văd rezultatele clasamentelor de educaţie din Europa şi PISA pentru copiii ţării mele - nu pot să vorbesc mai mult pentru că am un job oficial - dar este absolut revoltător să te complaci în situaţia în care mai mult de jumătate din copiii tăi, trecuţi printr-un sistem de educaţie, sunt analfabeţi funcţional”, a spus Mircea Geoană.

În opinia sa, este grav că politicienii nu iau în seamă faptul că 75% din copii nu reușesc să ajungă la un nivel de educație minimă.

„Am jumătate dintre copiii României care se nasc la ţară, jumătate se nasc în Diaspora şi eu în continuare mă prefac că nu văd că oamenii, copiii mei, copiii de rromi, 75% dintre aceştia nu reuşesc să ajungă la un nivel de educaţie minimă, nu medie”, a precizat Geoană.

Rezultate teste PISA

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la competențe de bază pentru elevii de 15 ani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Educația la o vârstă fragedă

Mircea Geoană consideră că este nevoie de reformarea sistemului de învățământ. În opinia sa, educația copiilor ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, de la 2 ani.

„Cred că trebuie să ne apucăm de educaţie mult mai devreme, la doi ani de zile trebuie să ne apucăm de o formă de educaţie, pentru că este dovedit ştiinţific că, până la 6 ani de zile acolo se pune fundaţia, după aia vine educaţia formală”, a declarat Mircea Geoană.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO crede că toți copiii trebuie să aibă o şansă corectă la educație. Astfel, mersul la școală nu trebuie condiționat de statutul social al familiilor din care provin cei mici.

„Cred că putem să reclădim un cerc de... şi să repornim ascensorul social în care şi un copil din cea mai necăjită familie din ţara asta să aibă o şansă corectă. Nu e o garanţie a succesului, dar e o şansă că poate să concureze, în condiţii cât de cât echilibrate, cu un copil din inima Timişoarei, dintr-o familie înstărită din România”, a precizat el.

Mircea Geoană despre educație

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că educația nu ține de dreapta sau de stânga politică. Această este o chestiune de moralitate în societate. Cu cât o societate are mai mulți oameni pregătiți, șansele sale la bunăstare sunt mai mari.

„Asta nu este o chestiune de Stânga sau de Dreapta. Este o chestiune de moralitate în societate şi cred că şi un om care are convingeri mai liberale, de dreapta să spunem, înţelege că fără forţă de muncă calificată nu ai cum să-ţi creşti business- ul, nu are cum să crească economia. Indiferent cum te uiţi, educaţia este centrală”, a mai arătat Mircea Geoană.