Marcel Ciolacu cere criterii de performanță în Educație. Sarcină pentru ministra Ligia Deca

Marcel Ciolacu cere criterii de performanță în Educație. Sarcină pentru ministra Ligia DecaMarcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Premierul s-a arătat nemulțumit de rezultatele obținute de elevii români la testele PISA și a dat sarcină Ligiei Deca, ministrul Educației să elaboreze criterii de performanță pentru profesorii care predau. În opinia sa, aceștia nu pot cere salarii mari fără să aibă și rezultate pe măsură.

Marcel Ciolacu s-a folosit de rezultatele slabe obținute la testele PISA pentru a pune presiune pe profesori. În condițiile în care guvernul intenționează să majoreze veniturile dascălilor cu 13% din ianuarie, premierul și-a asigurat un atu. Conform angajamentelor din vară, salariile profesorilor ar fi trebuit majorate cu 25% la începutul lui 2024.

Or, conform unui draft de act normativ, creșterea va fi de 13% în ianuarie, urmată de o alta, de 7%, în august, după încheierea examenelor naționale.

Marcel Ciolacu își asigură un atu de negociere

Reprezentanții sindicatelor din Educație au solicitat o întrevedere cu premierul pentru a stabili ce se va întâmpla cu salarile profesorilor. Iar rezultatele testelor PISA - foarte slabe - îi oferă lui Marcel Ciolacu o marjă mai largă de negociere. Iar acesta a ținut să-și pună în evidență avantajul în ședința de guvern.

„După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile deperformanţă în învăţământ. Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa! Nu ne putem aştepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune! Pentru că nu se va întâmpla! Aşadar, trebuie introduse criterii de perfomanţă în funcţie de care salariile vor creşte!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ligia Deca suferă la critici

Ligia Deca Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Educația beneficiază de un buget mare

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în acest weekend va fi elaborat bugetul de stat pentru anul viitor. Iar în acest context, a precizat premierul, sistemul de învățământ va beneficia de o finanțare istorică. Cea mai mare.

„Vă anunţ că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie, ca să fie clar pentru toată lumea”, a spus premierul în şedinţa Executivului.

Marcel Ciolacu dezamăgit de testele PISA

România s-a clasat pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înainte de Bulgaria în clasamentul rezultatelor de la testele PISA. România a obținut un scor total de 428 de puncte, care înseamnă un nivel 2. Țara noastră este una dintre cele mai slab cotate din punct de vedere al Educației, iar elevii români se spune că nu au competențe minime necesare. Acest lucru a stârnit nemulțumirea premierului Marcel Ciolacu.

Elevii au susținut o testare de două ore, care a acoperit subiecte de matematică, lectură și științe. Celor testați li s-au propus combinații diferite de subiecte, iar testele au cuprins întrebări cu răspunsuri multiplă, dar și subiecte ce necesitau construcția propriilor răspunsuri. În acest context, în condițiile în care elevii nu fac față testelor Marcel Ciolacu cere criterii de performanță pentru profesori.

Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (PISA) evaluează competențele la matematică, lectură și științe ale elevilor de 15 ani. Testele vizează capacitatea elevilor de a rezolva probleme complexe, de a gândi critic și de a comunica eficient. PISA oferă informații despre eficiența pregătirii elevilor pentru a face față provocărilor din viața reală.