Minunile care n-au ajuns in finala

Minunile care n-au ajuns in finala

Cititorii EVZ au propus peste 250 de monumente reprezentative pentru Romania frumoasa.

Ultimul vot pentru cele 7 minuni ale Romaniei a fost dat aseara, la miezul noptii, dupa inchiderea editiei. In ziarul de maine vom prezenta lista celor 7 minuni ale Romaniei, asa cum au fost ele alese de cititorii EVZ.

Au fost, in total, peste 60.000 de voturi, impartite destul de echilibrat. „Minunea” cea mai populara a primit in jur de 10.000 de voturi.  Articolele care au insotit campania EVZ au fost citite, numai in editia on-line a ziarului, de peste 250.000 de vizitatori unici, care au scris aproximativ 1.000 de comentarii pe forumul EVZ.

Cele mai multe comentarii au fost de sustinere a unei minuni sau a alteia; am primit, de asemenea, peste 1.000 de mailuri, prin care cititorii EVZ au propus introducerea pe lista de nominalizari a altor monumente decat cele 25 initiale, rezultate din sondajele realizate in toata tara de reporterii nostri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cinci dintre aceste propuneri au fost pe lista nominalizarilor care, astfel, a devenit „lista celor 30”, iar una dintre ele, Cetatea Alba-Iulia, a recuperat spectaculos handicapul de a porni mai tarziu in cursa. Ieri-dimineata, monumentul definitoriu al orasului Alba-Iulia se afla pe lista celor 7 minuni, la doar 18 voturi diferenta de prima minune care nu avusese loc pe lista de onoare.

EVZ tine cont si de propunerile facute de cititorii ziarului, propuneri care n-au apucat sa urce pe lista nominalizarilor. Zece dintre acestea au fost foarte aproape sa faca pasul.

LISTA

Principalele propuneri care n-au intrat in top

> Muzeul Ceasului, Ploiesti

> Piciorul podului lui Traian, Turnu-Severin

> Cetatea Histria

> Manastirea Cozia

> Episcopia din Roman

> Castelul Iulia Hasdeu din Campina

> Palatul CEC din Bucuresti

> Statuia lui Matei Corvin, Cluj-Napoca

> Cetatea Devei

> Manastirea Tismana

> Palatul regal din Bucuresti

> Salina Praid

> Catedrala Sfantul Mihail, Cluj

> Biserica dintr-un Lemn, Valcea

> Castelul de la Ruginoasa

> Muzeul Satului, Bucuresti

> Parcul Romanescu, Craiova

> Complexul Episcopal din Roman - Neamt

> Arcul de Triumf, Bucuresti

> Muzeul ASTRA, Sibiu

Cetatea Fagarasului

A fost ridicata in 1310. L-a adapostit, in 1599, pe Mihai Viteazul. In secolul al XVII-lea a fost resedinta  principilor Transilvaniei. In 1630, santul din jurul cetatii a fost largit si legat printr-un canal secret de raul Olt. Astazi gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului

Manastirea Corbii de Piatra

Este o biserica incastrata in stanca, in zona Muscelului. A fost sapata probabil in secolul  al XIV-lea, dar prima atestare documentara a fost in anul 1512. Biserica rupestra de aici are altarul dublu racordat la o singura nava, caz unic in Romania.

Hidrocentralele Portile de Fier

Cele doua hidrocentrale au fost construite de Romania si Iugoslavia, intre 1964  si 1972. Valea Dunarii, in aval de Belgrad, a fost transformata in lac de acumulare. Vechea localitate Orsova, insula Ada Kaleh si inca cinci sate au fost evacuate.

Capul lui Decebal sapat In stanca

12 mesteri l-au sculptat intre 1994 si 2004, pe malul Dunarii, in apropiere de Orsova. Are inaltimea de 40 de metri si latimea de 25 de metri, fiind cu zece metri mai inalt decat Colosul din Rhodos. Nasul lui Decebal are sapte metri lungime, iar ochii sunt de patru metri.

Cetatea Poenari

A fost mentionata documentar pentru prima oara in 1453. Legenda spune ca ar fi fost construita de boierii din Targoviste pe care, vrand sa-i pedepseasca, Vlad Tepes i-ar fi luat intr-o zi de Paste, asa gatiti cum erau, si i-ar fi pus la munca. Se afla intr-un loc izolat, pe Valea Argesului.

Palatul Banffy, din Cluj

Palatul baroc reprezinta un monument de referinta in istoria arhitecturii din Romania. Edificiul a fost construit in perioada 1774-1785, ca resedinta privata a contelui Banffy Gyorgy, guvernator al Transilvaniei. Realizator a fost arhitectul german Johann Eberhard Blaumann.

Turnul Chindiei

Monument-simbol al orasului Targoviste care a fost, timp de trei veacuri, curte domneasca a Tarii Romanesti. A fost ridicat de Vlad Tepes, in perioada 1456-1462. Numele provine de la un joc vechi, Chindia, care se juca la poalele turnului, cu ocazia sarbatorilor de la curtea domneasca.

Cetatea Sucevei A fost construita in timpul domniei lui Petru Musat. Prima atestare documentara - 1388. Celebra mai ales pentru ca a fost cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare. A rezistat la numeroase asedii si a cazut in mana turcilor abia in 1538, prin tradarea boierilor.

Cetatea Neamtului

A fost ridicata pe timpul lui Petru I Musat. Prima atestare documentara: 1395. In anul 1691 a fost aparata de un mic grup de plaiesi in fata asediului armatei polone conduse de Ioan Sobieski. „O singura data si-a deschis portile fara lupta, in fata lui Mihai Viteazul.” (Alexandru Vlahuta)

Cetatea Rasnov

Cea mai mare cetate taraneasca din sud-estul Transilvaniei. Prima atestare documentara - 1335. A fost cucerita o singura data, in 1612, pe timpul principelui Gabriel Batory, pentru ca s-au terminat rezervele de apa. Ulterior, a fost sapata o fantana in stanca

Vezi aici harta minunilor.

 

 

 

 

 Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei

Veselie mare la cimitir

Mostenire dacica

Cetatea care traieste si azi

Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu

Peles, blazonul regal al Romaniei

Cititorii propun alte posibile "minuni"

Casa Poporului, "vedeta" controversata

Crucea si spada sasilor

Mogosoaia, palatul domnesc

Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta

Pe aici nu se trece decat cu piosenie

Cursa pentru voturi

Mii de cititori voteaza minunile Romaniei

Vor o minune in ograda lor

Hurez, mostenirea lui Brancoveanu

Muntele facut in calea apelor

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Castelul Bran, vandut de Dracula

Piata Unirii din Timisoara

Orasele din tara au intrat in febra minunilor

Cele 7 minuni de pe lista ambasadorului Michael Guest

Triunghi cultural in capitala Moldovei

Brancusi, minunile fara sfarsit

Cazinoul, simbolul Constantei

Biserica Neagra domina Brasovul

Catedralele Maramuresului

Mobilizare generala pentru voturi

O comoara de palat

Slava Domnului la peste 2.000 de metri

Certificatul de nastere al romanilor - copia de piatra

Alba Carolina si cele 7 colturi

Podul Carol I, minunea Europei

Drumul care impunge cerul

Romania frumoasa, greu de vandut din cauza infrastructurii

Schimb de cetati

Votarea se incheie maine-seara