În clasa cu cea mai mare medie din judeţ la tezele unice, în timpul anului cei mai mulţi elevi s-au chinuit să promoveze.
Introducerea tezelor cu subiect unic începe să-şi arate efectele asupra învăţământului românesc: în unele cazuri, notele de la teză sunt mult mai mari decât cele obţinute în mod obişnuit la clasă. În lipsa unui examen la sfârşitul ciclului gimnazial, elevii slab pregătiţi ar putea ocupa astfel locuri la liceele bune, în locul colegilor care au învăţat. La momentul introducerii tezelor cu subiect unic, ministrul Cristian Adomniţei a motivat decizia prin necesitatea eliminării stresului unui examen final. „Campionii“ din Pietrari Acum, mai mulţi directori de şcoli din Vâlcea sunt ameninţaţi că vor fi cercetaţi penal pentru fraudarea tezelor unice, din cauza rezultatelor obţinute în urma primelor probe. În mai multe unităţi de învăţământ, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea au descoperit discrepanţe grave între notele obţinute de anumiţi elevi şi situaţia de la clasă. Inspectorul şcolar adjunct, prof. dr. Florin Smeureanu, a spus că singura explicaţie este că profesorii supraveghetori i-au lăsat pe elevi să copieze. Cea mai gravă situaţie s-a întâlnit la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Pietrari, unde a fost obţinută cea mai mare medie pe clasă din judeţ - 9,00, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre elevii acestei clase au note sub 5 la matematică. „Dintre cei 40 de elevi de la Pietrari, 15 au luat nota 9, 19 nota 8, un 6 şi un 7, restul notelor fiind de 10. Am făcut un control şi am constatat cu stupoare că elevii de aici abia reuşesc să promoveze clasa. Ar trebui să le fie ruşine celor care au permis să se întâmple acest lucru, deoarece sute de copii care au obţinut note pe merit vor fi dezavantajaţi din această cauză“, a declarat inspectorul Smeureanu.
Conducerea ISJ Vâlcea a promis o analiză amănunţită la alte cinci şcoli unde au fost semnalate nereguli. „Îmi este greu să cred că toţi elevii unei clase pot da acelaşi exemplu şi acesta să fie identic cu cel din varianta dată de minister. Mă gândesc serios să sesizez Parchetul! Vom analiza cu atenţie toate aceste cazuri“, a declarat Gheorghe Ciucă, inspector şcolar general. EVALUARE Notele sunt rotunjite doar pentru cataloage Rezultatele la tezele semestriale vor conta în proporţie de 50% la admiterea în liceu, alături de media generală a claselor V-VIII. Dacă în catalog se trece nota rotunjită obţinută de elev, media de admitere se calculează pe baza notelor cu două zecimale. Elevii de clasa a VII-a susţin teze cu subiect unic la limba şi literatura română, matematică şi, eventual, limba şi literatura maternă. Colegii lor mai mari au în plus câte o probă semestrială la alegere între geografie şi istorie. Astăzi este programată ultima teză din acest semestru, la limba şi literatura română.