Editura Evenimentul si Capital

„A mințit poporul cu televizorul” este o știință exactă! Cum ne programează „Stăpânii Lumii” concepțiile și viața prin știri și divertisment?

Autor: | | 1 Comentarii | 3245 Vizualizari

„A mințit poporul cu televizorul” este o știință exactă! Marta Kauffman, creatoarea seriei „Friends/ Prietenii” a declarat, într-un interviu pulicat de USA Today, că regretă glumele la adresa homosexualilor din celebrul serial.

Cât de sincere sunt aceste scuze, e discutabil. Marta Kauffman știe însă că dacă vrea să mai prindă vreun contract gras trebuie să fie atât pe placul puternicului lobby al comunității LGBT, cât și al nababilor care domină industria audio-video din Statele Unite.

Oricât de greu v-ar fi să mă credeți, televiziunea este un mijloc mult mai important de propagandă în democrație decât în regimurile totalitare. Dictaturile au mijloace represive la dispoziție ca să-și impună politicile. Conducătorii democrați sunt însă nevoiți să păstreze aparențele.

Asta înseamnă că elitele conducătoare sunt conștiente de puterea pe care o are mass-media. Tema a fost întoarsă pe toate fețele de Harold Laswell, un cercetător specializat în analiza propagandei, încă din anii celei de a doua conflagrații mondiale.

În opinia lui Lasswell, o democrație nu poate funcționa fără o elită specializată în formarea opiniei publice prin propagandă. În Enciclopedia sa de Științe Sociale, Lasswell explică: dacă elitele nu dispun de mijloacele necesare pentru a impune maselor să se supună prin forță, managerii sociali trebuie să se bazeze pe "o tehnică de control complet nouă, în mare măsură bazată pe propagandă".

Lui Lasswell i se pare că scopul acestei manipulări de proporții este cât se poate de nobil. Conducătorii nu au voie să se lase conduși de "ignoranța și prostia” maselor și nici să cedeze „dogmatismului democratic care pretinde că oamenii ar fi cei mai buni judecători ai intereselor lor".

O să abandonez, deocamdată, partea teoretică a propagandei, pentru că e important să discutăm despre altceva. De la sfârșitul celui de al doilea război mondial, Statele Unite au fost hegemonul lumii libere. După implozia Uniunii Sovietice, Americii i-a revenit rolul de singura suoerputere a lumii.

Sunt așadar, mai bine de 70 de ani, de când americanii impun lumii întregi, prin diferite metode, propriul model, în toate domeniile- social, politic, economic etc. Acest lucru are, însă, și părți bune, și rele. Evident, Statele Unite sunt o democrațe, dar una cu clare tendințe plutocratice.

Cei care au averi fabuloase au întotdeauna șanse mai mari de a obține ce-și doresc, inclusiv în politică. Gândiți-vă numai câți președinți au dat clasele de jos și câți au provenit din cercul închis al multimiliardarilor.

Am făcut această paranteză ca să vă explic de ce în Statele Unite și în Europa există o tendință de a concentra proprietatea asupra celor mai puternice instituții de propagandă (televiziuni, radiouri, studiouri cinematografice, ziare naționale) în mâinile unui grup restrâns (care are însă interese financiare puternice în mai toate domeniile).

Ca să vă dau un exemplu, să trec rapid în revistă ce se întâmplă în Statele Unite. Numărul corporațiilor care controlează majoritatea surselor mass-media din Statele Unite: a scăzut de la 50 la 5 în mai puțin de 20 de ani. Cum engleza este cea mai importantă limbă internațională, puterea acestor companii este mondială.

Cine sunt aceste grupuri care decid cum trebuie învățați oamenii să “vadă” realitatea? Potrivit Wikipedia, Warner Media deține numai pe piața TV posturi precum HBO, Cinemax, TNT și CNN. La rândul lor, cei de la Viacom au în proprietate Comedy Central, Paramount Network și toate MTV-urile.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI