Ministrul Vasile Dîncu cere noi întăriri în flancul estic: „Trebuie să ne adaptăm la noul context de securitate”

Ministrul Vasile Dîncu cere noi întăriri în flancul estic: „Trebuie să ne adaptăm la noul context de securitate” Sursa foto Razvan ValcaneantuEEC

Prezent la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată la mijlocul acestei săptămâni, Vasile Dîncu a insistat pentru o întărire a capacităţilor militare în Europa.

Şeful MApN a subliniat, în cadrul acestei întâlniri organizate pe parcursul a două zile, la sediul NATO de la Bruxelles, necesitatea îmbunătăţirii capacităţilor de apărare a ţărilor situate pe flancul estic al „Bătrânului Continent”. Vasile Dîncu a cerut să se treacă de la o prezenţă înaintată la o apărare înaintată credibilă.

“Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat" a declarat ministrul Apărării, la scurt timp după ce s-au finalizat discuţiile din capitala Belgiei.

Bugetul MApN creşte

Vasile Dîncu a vorbit, de asemenea, şi despre importanţa accelerării investiţiilor în domeniul militar şi a evidenţiat faptul că guvernul actual al României va aloca mai multe fonduri pentru bugetul destinat Ministerului Apărării. Începând de anul viitor, executivul condus de liberalul Nicolae Ciucă va direcţiona un procent de 2,5% din PIB către MApN.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile Secretarului General de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021" a mai punctat acesta.

România sprijină o aderare rapidă a Finlandei şi a Suediei

La această reuniune de la Bruxelles au fost invitaţi să participe şi miniştrii apărării din Suedia şi Finlanda, două state nordice care şi-au exprimat, nu de mult timp, intenţia de a deveni membre cu drepturi depline a NATO. Vasile Dîncu a dorit, pe această cale, să le transmită celor doi miniştri că România sprijină necondiţionat un proces rapid de aderare a acestora la blocul militar nord-atlantic.

Tema principală a întâlnirii din capitala Belgiei a fost reprezentată de invazia lui Vladimir Putin şi de modalităţile în care aliaţii pot contribui în continuare la apărarea Ucrainei.