Ministrul Sănătății: „În România, există medicamente cu preţuri mult mai mari decât în Europa. Sunt 6.000 de medicamente”. Prețul se face și după cum decide patronul de farmacie

Ministrul Sănătății: „În România, există medicamente cu preţuri mult mai mari decât în Europa. Sunt 6.000 de medicamente”. Prețul se face și după cum decide patronul de farmacie

Sorina Pintea a descoperit în listele de la minister peste 6 mii de medicamente cu preț mult prea umflat. Se pare vina aparține producătorilor care își socotesc prețul în funcție de taxa claw-back.

Aflată într-o vizită la Bacău, cu ocazia demarării unei ample campanii pro-vaccinare, ministra Pintea a oferit lămuriri vizavi de prețurile aberant de mari ale medicamentelor de pe piață. Vina pare să fie a taxei claw-back, la care Sorina Pintea a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, că lucrează la o formulă care să împace pe toată lumea: pacient și producător.

"În România, există medicamente cu preţuri mult mai mari decât în Europa. Asta, deoarece corecţia de preţuri nu s-a făcut din 2015, noi o vom face începând cu 1 septembrie. Adică lucrăm la ea, pentru că sunt 6.000 de medicamente ce trebuie evaluate. Avem un act normativ prin care modificăm inclusiv posibilitatea de a aduce medicamente pe nevoi speciale, până când facem această corecţie, până propunem soluţii pe taxa de claw-back diferenţiată, astfel încât, când stocurile sunt minime, atunci să aducem pe nevoi speciale, dacă există discontinuităţi în aprovizionarea acelui tip de medicament”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Taxa claw-back se aplică pe prețul medicamentului de la raft (care este impus și de vânzător), iar de multe ori, pentru ca producătorul să nu piardă banii pe producție, crește artificial suma cerută pe produs.