Evenimentul Zilei > Social > România, lovită năprasnic peste două săptămâni. Vor fi și 20.000 de cazuri pe zi
România, lovită năprasnic peste două săptămâni. Vor fi și 20.000 de cazuri pe zi

România, lovită năprasnic peste două săptămâni. Vor fi și 20.000 de cazuri pe zi

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a afirmat, miercuri seară că România se va confrunta cu vârful valului 4 al pandemiei la mijlocul lunii octombrie.  Estimările sunt și pentru zile cu câte 20.000 de noi infectări cu Sars-CoV-2 pe zi în perioada 15-20 octombrie.

„Din ce spun specialiștii, vârful valului 4 va fi undeva la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează să se poată ajunge, din păcate, și la 20.000 (de noi infectări pe zi – n.red.)”, a spus Cseke Attila, în direct la Digi24.

Două spitale din Capitală vor fi transformate în centre exclusiv Covid

El consideră că va trebui făcută o analiză după ce trece această pandemie pentru a vedea cum a fost gestionată.

În ceea ce privește numărul actual de paturi destinate pacienților bolnavi de Covid, Cseke a precizat că „s-ar putea ca acestea să nu ne ajungă”. Două spitale din București, Malaxa și Sf Ioan, vor fi transformate în spitale exclusiv COVID, săptămâna viitoare. Dacă va fi nevoie, vor mai fi luate astfel de decizii. Cseke a spus că a cerut n plan de la prefecți și de la DSP pentru reducerea treptată a activităților non-COVID, chiar dacă autoritățile încearcă să păstreze în continuare spitalele deschise și pentru alte categorii de pacienți.

Mai durează până când personalul sanitar va fi obligat să se vaccineze anti-Covid

Totodată, ministrul interimar al Sănătății a declarat că Guvernul a alocat 460 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru cheltuieli cu tratamente împotriva Covid-19 şi pregătirea secțiilor de terapie intensivă.

Cseke Attila a mai precizat că proiectul de lege întocmit de Ministerul Sănătății, prin care personalul unităților sanitare este obligat să se vaccineze anti-Covid sau să se testeze pe banii proprii, dacă nu are certificat digital care să ateste imunitatea la boală, este în transparență decizională și va mai dura probabil mai mult de o lună până să fie dezbătut și aprobat de Parlament.

Nu în cele din urmă, ministrul interimar al Sănătății a mai spus că pentru a trece peste valul 4, este nevoie ca tot mai mulți oameni să se vaccineze.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.