Ministrul Muncii AVERTIZEAZĂ: „Nu mai e de JOACĂ”. SANCȚIUNI DRASTICE pentru angajatorii surprinși cu oameni care muncesc la negru

Ministrul Muncii AVERTIZEAZĂ: „Nu mai e de JOACĂ”. SANCȚIUNI DRASTICE pentru angajatorii surprinși cu oameni care muncesc la negru

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat, astăzi, că Guvernul a adoptat modificări legislative prin care angajatorii surprinși cu oameni care muncesc la negru vor fi sancționați drastic.

„Sunt modificări importante la Codul Muncii. Am crescut la maximum cuantumul amenzii pentru munca la negru: este 20 000 de lei, deci foarte mare. Nu mai există o limită minimă și una maximă tocmai pentru a nu da posibilitatea inspectorului de muncă, atunci când face controlul, să aleagă care este această amendă. Pur și simplu se merge de la început pe maxim. Este însă foarte adevărat că dacă se plătește în 48 de ore, cuantumul se reduce la jumătate”, a declarat Olguța Vasilescu, la România TV.

Ea a adăugat că „am mai adoptat o măsură foarte importantă, de-asta fac un apel la angajatori să fie foarte atenți: se suspendă activitatea punctului respectiv de lucru în cazul în care este găsit un muncitor la negru. În cazul unui lanț de magazine, care are mai multe sedii, în momentul în care se face un control, iar la unul dintre sedii se găsește un angajat care muncește la negru se va suspenda activitatea la sediul respectiv până se intră în legalitate. Asta înseamnă că activitatea se va relua în momentul în care va plăti amenda și va face formele legale de angajare pentru persoana respectivă. Deci nu mai este de joacă și îi invit pe toți să fie foarte atenți”.          

Guvernul a adoptat, astăzi, o ordonanță de urgență de modificare a Codului muncii, prin care angajatorul are obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă şi documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui comunicat al Executivului, reglementarea creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfăşoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Potrivit sursei citate, actul normativ reglementează situaţiile care constituie muncă nedeclarată: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.