Ministrul Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, pretinde într-o postare pe pagina personală de Facebook că va explica angajaţilor din penitenciare "raţiunile OUG 29/2016, dacă e necesar". Cu acelaşi prilej, ne informează că va participa totuşi la un eveniment la Penitenciarul Gherla, chiar în ziua de 26.09.2016, zi în care angajaţii protestează împotriva domniei sale, deşi iniţial contramandase.

Se mai scrie in spațiul public ca mi-as fi amanat vizita de mult anuntata la penitenciarul Gherla, de teama protestatarilor din sindicatele ANP. Eronat: voi fi luni 26/9 la Gherla, unde voi explica ratiunile OUG 29/2016 daca e necesar. Fara populisme, ca nu ajuta celor mulți. Tehnocrat, adică de la un cetățean expert intr-o materie, la cetățeni experți in multe alte materii.
Căci tehnocratia e limba celor care știu ceva foarte bine, intr-o nisa, si contrasteaza cu limba celor care au iluzia universalității, a atotcunoasterii, fără sa știe temeinic nimic. In România de azi, cea din urma e limba celor guvernați către cei mai mulți dintre "stăpânii " lor guvernanți de profesie.

În acest context precizăm că salariaţii din penitenciare nu sunt interesaţi de transferul de imobile – acesta fiind obiectul OUG 29/2016 la care se referă ministrul Justiţiei. Aspect important pentru cineva care are pretenţia că explică, şi care se defineşte ca tehnocrat, adică "cetăţean expert în materie". În discuţie este, printre altele, OUG 20/2016, care se referă la salarizare, şi pe care domnia sa refuză s-o aplice pentru angajaţii din penitenciare şi magistraţi.

Revenim cu precizarea că sindicatele din penitenciare au anunţat de câteva zile calendarul pichetării penitenciarelor şi au cerut deja autorizaţii pentru manifestaţii. Motivele principale sunt precaritatea condiţiilor de lucru din penitenciare, rolul ministrului Justiţiei în declanşarea protestelor din penitenciare, numărul mare de ore suplimentare şi discriminările salariale. Are, deci, mult mai multe de explicat doamna ministru.

Sindicatele din penitenciare ameninţă directorii penitenciarelor cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, dacă aceştia nu vor asigura plata integrală a salariilor conform OUG 20/2016, şi solicită demisia ministrului justiţiei pe motiv de incompetenţa în exercitarea mandatului de ministru al justiţiei.