Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Educaţiei: “Sunt extrem de îngrijorat! UMF Mureş se îndreaptă spre dezastru!”
Ministrul Educaţiei: “Sunt extrem de îngrijorat! UMF Mureş se îndreaptă spre dezastru!”

Ministrul Educaţiei: “Sunt extrem de îngrijorat! UMF Mureş se îndreaptă spre dezastru!”

Cătălin Baba a declarat azi că, în ciuda înfiinţării facultăţii maghiare, problemele la UMF sunt departe de rezolvare. În ciuda intervenţiei Guvernului, UMF se află într-o situaţie “extrem de gravă”.

Baba a precizat că UMF nu are o Cartă universitară, că Senatul nu este legal şi că mandatul actualului rector expiră la sfârşitul lunii acesteia.
Cercul vicios în care se învârt profesorii români şi cei maghiari
Crearea noii facultăţi, cu predare în maghiară, engleză şi română, nu rezolvă problemele universităţii, a mai spus Baba. “Profesorii români şi cei maghiari trebuie să se aşeze la masă şi să ajungă la o concluzie. Dacă e nevoie, merg şi eu acolo, încă o dată. Până nu se înţeleg, nu au Cartă, iar dacă nu au Cartă, nu se pot forma linii de studiu. Înfiinţarea noii facultăţi nu rezolvă problema Cartei, iar guvernul nu le-o poate scrie”, a explicat Baba cercul vicios de la UMF.
Ministerul nu poate crea linii de studiu, dar poate înfiinţa facultăţi
Profesorii maghiari se plâng că, fără linia de studiu maghiară (care trebuie prevăzută în Cartă), nu pot scoate posturi la concurs. Pe de altă parte, cei români refuză includerea în Cartă a liniei maghiare. Baba spune că Ministerul cere de şase luni UMF să intre în legalitate. "Acum, Guvernul a plasat într-o structură, care este facultatea nou înfiinţată, programe de studiu care există deja. Ministerul nu are dreptul să creeze programe noi şi linii de studiu, dar are dreptul să înfiinţeze facultăţi noi", a spus Baba.
El a sugerat UMF Mureş să adopte o Cartă pe modelul celei create de universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca sau al celei de Artă din Târgu Mureş, singurele universităţi multiculturale din ţară.
CITIŢI ŞI:

  • Facultatea de medicină în limba maghiară de la UMF Mureş va avea 400 de locuri şi trei specializări
  • Ministrul Educaţiei a intervenit în scandalul români-maghiari de la UMF Mureş
  • Rectorul UMF Mureş, pregătit să atace în Instanţă înfiinţarea facultăţii maghiare
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News