Ministerul Economiei vrea peste 600 milioane euro pe 10% din Petrom

Ministerul Economiei vrea peste 600 milioane euro pe 10% din Petrom

Ministerul Economiei şi-a propus să obţină un preţ mai mare de 600 de milioane de euro din vânzarea pachetului minoritar, de 9,86 % din acţiunile Petrom, a declarat astăzi ministrul Economiei, Ion Ariton, fost director în cadrul acestei companii.

"Eu personal, care am fost angajat la Petrom, aş vrea să vindem cu un leu mai mult decât a fost vândut pachetul celălalt de la Petrom", a spus Ariton, citat de Agerpres.

El spune că deja ministerul pe care îl conduce şi-a făcut un calcul şi speră ca vânzarea acţiunilor Petrom să fie "o afacere de succes".

Şi premierul Emil Boc a declarat, în aprilie, că suma obţinută din vânzarea pachetului de acţiuni pe care statul îl deţine la Petrom va fi mai mare de 600 milioane euro, cât a obţinut Guvernul Năstase pe întreaga companie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vânzarea, în acest an

"Sunt pentru vânzarea acelui pachet minoritar de 9,84%, dar nu pentru o vânzare şmecherească de genul vânzării Petrom, la un preţ derizoriu. (...) O să vedeţi că din vânzarea celor 9,84% acţiuni vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase pentru vânzarea întregului Petrom de atunci - 600 milioane de euro. (...) Nu va fi vândut pachetul acesta mic sub preţul de vânzare al Petrom. Dacă nu, nu se vinde. Nu accept şmecherii pe ceea ce înseamnă averea publică", a spus Boc.

Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,639% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea - 20,11% din acţiuni, OMV - 51,011%, BERD - 2,026% şi persoane fizice şi juridice - 6,214% din acţiuni. Ministerul speră ca vânzarea pachetului de 9,84% să se încheie în acest an. Intermediarul ofertei a fost deja ales, fiind vorba despre un consorţiu condus de ruşii de la Renaissance Capital. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a fost, din anul 1993 până în 2003, pe rând, director comercial și director general al sucursalei Petrom Sibiu. El a fost cercetat în 2003 pentru neglijență în serviciu și fals intelectual de către Codruța Kovesi, în cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind însă scos de sub urmărire penală, deoarece nu au fost probe clare de vinovăție.